• DOLAR 32.542
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2444.345
  • ...
`Karacadağ Şehitliği` ziyaretçi akınına uğradı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen `Karacadağ Şehitliğine gezi Programı`na halk yoğun ilgi gösterdi. Konvoy halinde yola çıkan halk ilk önce Gogıle (Yıllarca) köyündeki şehitliği ziyaret etti.

Köylüler tarafından karşılanan halk, şehitlikte yatanlar ile ilgili şu bilgileri verdiler; "1994 yılında Kadir Gecesi`nin sabahında köyden Diyarbakır`a bayram alışverişine giden otobüsün yola döşenen mayına basması sonucu 10 Müslüman şehit edildi, 30`dan fazla Müslüman yaralandı. Kimisi sakat kaldı, kimisi ağır yaralar aldı. Köyün tek otobüsü olması ve bayram arifesinden dolayı kapasitesinden fazla yolcu vardı. Daha önce birçok defa yola mayın döşenmiş, fakat fark edilmişti. Ancak İslam düşmanları bilinçli olarak bayram ağzını ve kadir gecesini seçtiler."

Mezarları başında okunan Kur-an-ı Kerim ve yapılan dualardan sonra konvoy halinde Bellitaş (Kubık) köyündeki şehitliğe hareket edildi.

Belitaş (Kubık) köyünde de köy sakinleri tarafından karşılanan halk, daha sonra şehitliği ziyarete geçtiler. Okunan Kur-an-ı Kerim`den sonra şehitler hakkında kısa bilgi veren M. Salih Gizli; "Şehit M. Nur, İslam davası için gecesini gündüzüne katarak çalışmış, İslam düşmanları da buna tahammül göstermemiş ve Diyarbakır`da bir işyerinde 1992 yılının 7 Ağustos`unda Şehit edildi. Diyarbakır`ın ve Karacadağ`ın ilk şehididir.

Şehit Muhsin (19) genç yaşına rağmen İslam`a büyük hizmetleri olmuştur. Çınar`dan köye dönerken, yolu kesilmiş ve içinde bulundukları aracın taranması sonucu molla Hamdullah ve Muhsin şehit edildi.

Şehit Ahmet ve Şehit Selahattin Derik`e bağlı bir köye tebliğ amacı ile ziyarete gittiler. Normalde orda kalmamaları gerekiyordu. Fakat ısrar edilince belki birilerinin uyanışına vesile olunur düşüncesiyle gece orda kalıyorlar. Uğradıkları hıyanet sonucu Ahmet ve Selahattin şehit ediliyorlar.

Köy yolu üzerinden dumanların çıktığını gören köylüler oraya koştular. İslam düşmanları tarafından çevre köylerinin tek otobüsünün önünün kesildiği ve ateşe verildiğini gördüler. Şehit Yüksel orada şehit edildi.

Şehit Hamza. Diyarbakır`da saldırıya uğraması sonucu şehit edildi.

Şehit Tevfik, genç yaşta İslami kimliği ile tanınan biriydi. Koyunları otlattığı esnada İslam düşmanları tarafından uğradıkları saldırı sonucu şehit edildi.

Şehit Hüsnü, soğuk bir kış gününde koyunları otlattığı esnada abdest alıp namaz kılıyor. Namaz esnasında gözü dönmüş hainler tarafından mazlum bir şekilde şehit edildi" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Abdulkuddüs Yalçın Hoca, şunları söyledi, "İslam uğrunda şehit olan bu kardeşlerimiz için burada toplandık. Burada yatan kardeşlerimiz toprak için değil, insanların mallarını gasp ettikleri için değil, köylüler ile girdikleri münakaşa sonucu değil sadece Allah`ın sözü yerine gelsin, İslam yayılsın, Hz. Muhammed`in (SAS) sünneti öğrenilsin ve yaşansın diye şehit edildiler. Allah (cc) bir ayeti kerimede: Allah yolunda öldürülenlere ölüler sanmayın, bilakis diridirler ve Rab`leri yanında rızıklandırılıyorlar. Onlar sevinçlidirler, Allah`ın kendilerine verdikleri nimetlerden dolayı ve Müslüman kardeşlerine Allah`ın verdiği nimetlerden dolayı şehit olmaları için müjde vermek istiyorlar` diyor. Şehitlerin verdiği sözü yerine getirip o mirasa sahip çıktılar. O miras da İslam`dır. Bizlerde kıyamet gününde şehitlerle yine bir araya geleceğiz. Eğer bu mirasa sahip çıkarsak beraber olacağız ve o nimetlerden istifade edeceğiz. Eğer bu mirasa sahip çıkmazsak bizden şikâyetçi olacaklar."

Program yapılan duaların ardından sona erdi. (Vedat Aydın-İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir