• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Eğitimci Yazar Derman: İnsan kitap okuyarak aslında nefsini ıslah etmiş oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kitap okumanın önemiyle ilgili İLKHA'ya konuşan Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü Eğitimci Yazar Hamit Derman,  insanın kitap okuyarak düşündüğünü ve düşünerek dert sahibi olduğunu ifade etti.

İnsanın kitap okuyarak benliğini ve kendini tanıdığını söyleyen Derman, kitabın insanı her yönüyle doldurduğunu vurguladı.

Kitap okumaya en büyük engelin sosyal medya olduğunun altını çizen Derman, sosyal medyanın vakit öldürme amaçlı kullanıldığı için gençleri kitap okumaktan alıkoyan bir durum haline geldiğini dile getirdi.

"Kitap okuyan dert sahibi olur"

Hamit Derman

Kitap okuyan insanın düşünerek hareket edeceğini söyleyen Derman, "Kitap okumayla ilgili Yusuf Kaplan'ın çok güzel bir sözü var. Diyor ki 'Kitap okuyan dert sahibi olur, dert sahibi olmak isteyen de kitap okur.' Kitap okuyan insan düşünmeye başlar. Kitap okumak insanı düşündürür. Düşünen insan da ister istemez dert sahibi olur çünkü diğerkâmlık dediğimiz bir fikir altyapısına sahip olur. Kitap insanı her yönüyle doldurur. Kitap okumak bir nevi insanın kendisini keşfetmesidir. İnsan kitap okuyarak kendi benliğini ve kendini tanımış olur. Kapasitesine göre de bir hizmet yapma düşüncesiyle hareket etmeye başlar." dedi.

"Kitap okumaya en büyük engel sosyal medyadır"

Sosyal medyanın kitap okumaktan alıkoyduğunu belirten Derman, "Topluma, kendi insanlarına, çevresine yararlı olabilmek hatta kendisine yararlı olabilmek için kitap okuması gerekir. Kısacası dolması gerekiyor. Mesela bu ışığı düşünelim. Bu ışık önce kendisi yanacak ki etrafı aydınlatsın. Nefsini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemez. İnsan kitap okuyarak aslında bir nevi nefsini de ıslah etmiş oluyor. Kitap okuyarak kendini doldurmuş oluyor. Dolan insan da etrafa boşalmak istiyor. Bu zamanda kitap okuyan genç çok, az değildir. Kitabı 1-2 günde bitiren ve kitap okuma hastası olan gençler de var ama maalesef elinde telefon olan,  günün önemli bir kısmını sosyal medyada geçiren gençler de var. Kitap okumaya en büyük engel sosyal medyadır. Sosyal medya aslında bir bağımlılık, hastalıktır. Sosyal medyanın her türlü çeşidi var. Sosyal medya son zamanlarda çok da yararlı kullanılmıyor. Daha çok vakit öldürme amaçlı kullanıldığı için gençleri kitap okumaktan alıkoyan bir durum haline gelmiştir. " diye konuştu.

"Öğretmenler çocukların kitap okuma alışkanlığında önemlidir"

Kitap okuma alışkanlığıyla ilgili konuşan Derman, "Kitap okuma alışkanlığı çocukluktan itibaren kazandırılır. İlkokuldan itibaren çocukların sevdiği kitapları vererek çocuklar kitap okuma alışkanlığını kazanır. Burada aile ve öğretmen önemlidir. Öğretmen çok etkilidir. İlkokul öğretmenleri çocukların kitap okuma alışkanlığında birinci derecede önemlidir. İlkokul öğretmeninin vermiş olduğu kitap okuma alışkanlığını aile de devam ettirirse çocuk artık çok iyi bir okuyucu konumuna gelir." ifadelerini kullandı.

Derman, son olarak Gençlik Merkezinin kitap okuma faaliyetlerinden bahsetti:

"Gençlik merkezlerimizde kitap okuma alışkanlığı hususunda Bakanlığımızın öncelikli bir projesi var. Kitap Okuma Halkaları projesi var. Bu projede Bakanlığımız kitapları kendisi gönderiyor. Türkiye'nin saygın yazarlarının kitapları var. Dışarıda belki çok yüksek fiyata alınabilecek kitapları gençlik merkezimizde gençler okuyup geri getiriyor. " (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir