• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Pilotların Kaçırılmasındaki Sır Perdesi Aralanıyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lübnan`da iki THY pilotunun kaçırılmasının ardındaki sır perdesi yavaş yavaş aydınlanıyor mu?

Suriye`deki muhalif kaynaklar geçtiğimiz yıl kaçırılan 9 Lübnanlı Şii`nin serbest bırakılması için eylemi üstlenen İmam Rıza`nın Ziyaretçileri`nin paravan bir örgüt olduğunu açıkladı. Muhaliflere göre kaçırma eylemini gerçekleştiren bizzat Suriye istihbaratı Muhaberat. Pilotların takas edilmek istendiği 9 Lübnanlı Şii hakkında da bilgi veren kaynaklar Lübnanlı rehinelerin, Asifeti Şimal (Kuzey kasırgası) Tugayları elinde oldukları ve Azaz kasabasında tutulduklarını belirtti.

Bir rehine Esad bombardımanında can verdi

Muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre Lübnanlı rehinelerden biri Esad bombardımanı sırasında öldü. Kaynaklar pilotların, Şam rejimi ile 8 Lübnanlı rehineye karşılık 120 kadar Suriyeli muhalif kadın tutuklunun takas pazarlıkları sürerken gerçekleşen eylemin zamanlamasına dikkat çekti.

‘Kaçıranlar Hizbullah`ın Tasfiye birimi` iddiası

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Malik El Kürdi de, kaçırılan iki Türkiyeli pilotun Hizbullah`ın “Tasfiye” biriminin başındaki Enis Nakkaş tarafından kaçırıldığını söyledi. Pilotlara karşılık takas teklifine konu olan 9 Lübnanlının ellerinde olduğunu doğrulayan Kürdi, rehinelerin ÖSO tugay komutanlarından Amir Dadih`in elinde olduğunu belirtti. Kürdi esirleri elinde tutan tugayın Asifeti Şimal olduğu bilgisini doğrulayarak “Kaçırmayı gerçekleştiren kişi Hizbullah`ın adam öldürme ve suikast birimi “Tasfiye”nin başına yeni atanan Enis Nakkaş isimli kişidir” diye konuştu.

MİT DEVREDE

Dışişleri ile ortak çalışma yürüten MİT Özgür Suriye Ordusu ile irtibata geçti. Önce 9 Lübnanlının sağ olup olmadıklarını araştırılıyor. ÖSO`nun ilgili tugayı ve ÖSO Genelkurmay Başkanı Selim İdris`le bağlantı kuracak olan MİT takas teklifi karşısında atılacak adımlara ilişkin titiz çalışma yürütüyor. Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil de Türkiyeli pilotlar için özel ekip kurduklarını söyledi, “En kısa zamanda mutlu sona ulaşırız” dedi.

Esad rejimine siyasi, askeri ve mali desteğini sürdüren İran ve diğer bazı Şii yapılanmaların bölgeye hacı görünümlü ajanlar gönderdiği iddia ediliyor. Yerel kaynaklar, söz konusu 9 Lübnanlı`nın da bazı operasyonel faaliyetler için gönderilmiş olabileceğini ileri sürüyor. Kaçırıldıkları gündüne bu yana ilk defa görüntülerini STAR gazetesinin yayınladığı bu Lübnanlı sivillerin tam olarak nerede tutuldukları ise bilinmiyor.

Türkiye askerlerini Lübnan`dan çekiyor

Türkiye`nin Birleşmiş Milletler`e bağlı Lübnan barış gücündeki (UNIFIL) askerlerini çekeceği açıklandı. BM sözcüsü Andrea Tenenti, kararın THY pilotlarının kaçırılmasından önce alındığını söyledi. Tenenti, Lübnan gazetesi Daily Star`a yaptığı açıklamada, “280 civarında asker çekilecek. Geriye deniz gücü bünyesinde 58 asker kalacak” dedi.

Kaynak: Star gazetesi
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir