• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Vali Varol, kentte yürütülen projelerin üreticinin refahını artırmaya katkı sağlayacağını söyledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve hayvancılık alanındaki üretim noktasında ülkenin önemli illerinden sayılan Ağrı'nın potansiyelinin artırılması için çeşitli projeler hayata geçirildi.

Kentin geçmiş yıllarda yakaladığı seviyeye ulaşması için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Varol, üreticinin refahının artması için projelerin katkı sağlayacağını ve başarıya ulaşacağını umduklarını belirtti.

İLKHA'ya konuşan Vali Varol, "Tabi Ağrı ilimiz, özelikle Doğu Anadolu bölgesinde birtakım avantajlara sahip olan, tarım ve hayvancılık alanında bir ilimiz. Çeşitli nedenlerden dolayı bu alanlarda biraz geri kalmış bir şehrimiz. 1980’lerde Doğu Anadolu’nun hayvancılık borsası burada kurulurken büyükbaş, küçükbaşta bugün o anlamda biraz geride kalmış. Tarımsal alanda çok ciddi noktadayken tarımsal yelpazesi çok genişken 70’lerde, 80’lerde bugün birkaç ürüne sıkışmış bir durumda. Asıl işimiz olan tarım ve hayvancılıkta nasıl işler yapabiliriz diye düşündük, bu konuda birtakım çalışmalar yaptık. Birtakım fizibiliteler yaptık, çalıştaylar yaptık ve eksik gördüğümüz, çeşitli sektörlerin temsilcilerinin tespit ettiği, eksik gördüğümüz çalışmalar yaptık." dedi.

Vali Varol, "Aslında işimiz eksiği görüp bu kapsamda çalışmalar yapmaktı. Bu kapsamda özelikle ürün çeşitliliğinin tekrar artmasıydı, tasarımsal üretim tarafından fark ettik. Yani birkaç ürüne sıkıştırılıp kalmış tarla faaliyetinin çok faydalı olmayacağının, buranın ikliminin çok daha fazla ürünü yetiştirmeye uygun olduğunu hatta bazı ürünlerde çok daha fazla avantajı olduğunu arkadaşlarımızın çalışmalarıyla gördük ve ürün çeşitliliğini tekrar getirmeye çalıştık. Bu kapsamda ciddi destekler verdik. İşte fasulye, patates, danelik mısır gibi çeşitli tarla bitkilerimizi yine bahçecilik yapmak isteyen vatandaşlarımıza çeşitli destekler sunarak, vatandaşların birkaç üründen geniş bir yelpazeye doğru yayılmasını sağladık." ifadelerini kullandı.

"5-6 seneye kadar Ağrı çileğinin de çok meşhur olacağına inanıyorum"

Jeotermal sera organize sanayi bölgesi oluşturma işini hızlandırdıklarının altını çizen Varol, "Yine dar alanda hızlı ürün alabileceğimiz dar alanda küçük hanelerin verim elde edebilmesi için çok iyi bir çözüm olan çilek ile ilgili bir çalışma yaptık. Bu kadar tutacağını beklemiyorduk çok başarılı oldu. İnsanlarımız çok sevdiler. Ben 5-6 seneye kadar Ağrı çileğinin de çok meşhur olacağına inanıyorum. Yine tarımsal üretimin özellikle konsatre bir şekilde artması için çok önemli olan Diyadin'deki jeotermal kapasitemizden faydalanarak orada bir jeotermal sera organize sanayi bölgesi oluşturma işini hızlandırdık." şeklinde konuştu.

Tarım alanındaki kapasitenin geliştirilmeye çalışıldığı gibi hayvancılık alanında da önemli gelişmelere imza attıklarını hatırlatan Varol şunları söyledi:

"Büyükbaş hayvancılıkta bölgedeki ırkı canlandırmak için büyük çalışma yaptık. Suni tohumlama bölgede yapılan bir şey ama özellikle geçtiğimiz yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Özel İdare'mizin ortaklaşa yaptığı çok devasa bir suni tohumlama projesi gerçekleştirildi. Burada tabi işin önemi şu, eğer ırkınızı geliştirebilirseniz hem süt hem et üretimimiz artıyor. Yani aynı sayı hayvanda kalsanız bile kazanacağınız para daha yüksek meblağlara çıkıyor. Küçükbaş hayvan varlığımızı artırmak için '5 yılda 750 bin koyun projesi' başlattık."

Vali Varol, "Hayvancılıkta katma değerin artması için Gıda Kent dediğimiz alanda hem orada hayvansal ürün işleyecek olanlara mekân sağladık hem de özellikle hayvancılığın bir yönü olan süt ve süt ürünleri üretimleri ile ilgili orada bir imkân sağlamaya çalıştık. Yine piyasada üretimini artırabilmek için vatandaşlarımıza çeşitli destek verdik. Süt sağım üniteleri makineleri verdik. Detaylı bir çalışma sonucunda bu vatandaşımıza sağlandı. Yine belirli ölçeğin üzerinde olanlara sütün saklayabilmeleri için ve ticari değerini artırabilmesi için saklama tankları verdik. Kaz ile ilgili önemli bir çalışma yaptık. Kazda hem canlı kaz palazı dağıttık hem kuluçka, çıkım makineleri, jeneratörler dağıttık. Bunlar çok önemli ekonomik değerler." diye konuştu.

"Ekonominin bu bölgede dönmesini sağlamak"

Coğrafi işaret alınan ürünleri anlatan Vali Varol tulum peynirinde coğrafi işaretin alınması için Türk Patent ve Marka Kurumu'na müracaat ettiklerini söyleyen Vali Varol sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların sonucunda ürünlerin katma değerinin artması için coğrafi işaret çalışmaları yaptık. Hep özlenen, istenen bizim çok meşhur olan Ağrı et dönerinin coğrafi işaretini almış olduk. Geven balımız çok pazarda tutulan bir ürün. Balımızın coğrafi işaretini aldık, haşıl yemeğimizin coğrafi işaretini aldık, çok yakında çalışması tamamlanacak tulum peynirinin coğrafi işaretini alacağız. Peynirimiz başka markalarda satılmayacak artık kendi markamızda satılmış olacak. Bunların tamamı önce vatandaşımızın üretiminin artması hem de üretilen ürünün katma değerini artırarak ceplerine daha fazla para girmesini sağlamak. Ekonominin bu bölgede dönmesini sağlamak. Son olarak dev bir Ahırlar Bölgesi Projesi var. Bu çalışmada devam ediyor, burası bittiğinde eskisi gibi bu bölgenin bir hayvan borsası haline gelecektir. Bu projede sorunsuz bir şekilde devam ediyor. İnşallah takviminde de tamamlanacak, hepimiz göreceğiz. Tüm bunlar vatandaşımızın tarlasında köyünde kalması için katkı sağlayacak. Oralardaki refahın artması için katkı sağlayacak ve başarıya ulaşacak diye düşünüyoruz." (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir