• DOLAR 34.498
  • EURO 36.412
  • ALTIN 2955.765
  • ...
Arşın altında gölgelenecek 7 gruptan biri: Gençlik 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüz toplumunun ihya ve inşasında önemli rol alan gençliğin hem Kur'an-ı Kerim'de hem de Peygamber Efendimiz'in hadislerinde ne kadar önemli ve kıymetli olduğuna şahitlik etmekteyiz. 

Mardin İl Müftüsü Yardımcısı Zengin, gençliğin önemi, rolü ve ebeveynlerin gençlerin üzerinde sergilemesi gereken hususlar hakkında İLKHA'ya konuştu. 

Gençlik döneminin İslam dininde ne derece önemli olduğuna değinen Zengin, "Yüce Allah insanoğlunun sürecini çocuklu, gençlik, yetişkinlik şeklinde aşama aşama var etmiştir. Bu aşamalar içerisinde en önemli zamanı barındıran gençlik dönemidir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın buyurduğu gibi, '5 şey gelmeden önce 5 şeyin kıymetini bil' demesinde yaşlılık aşaması gelmeden önce gençliğin kıymetini bilmemizin tavsiyesinde buyurmaktadır. Günümüzde en çok çatışmaların olduğu zaman ebeveyn ile gençlik arasındaki çatışmalardır. Bu çatışmaların temelinde de anne babaların gençliği tanımamaları ve gençlerin beklentilerinin bilinmemesidir." ifadelerini kullandı. 

"Peygamber Efendimiz gençlere karşı hep merhametli ve ümitvari bir ortam sergilemiştir" 

Zübeyde Zengin

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kendi döneminde gençlere karşı gösterdiği ehemmiyet ve güvenirliği hakkında ifadelerini aktaran Zengin, "Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, gençliğe hep değer ve önem vermiştir. Misal olarak Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) İslam'ı tebliğ etmek için Erkam Bin Erkam'ın evini tercih etmesi orayı bir merkez ilan etmesinde bir gencin neler yapabildiğini göstermektedir. Bir gencin ne kadar fedakâr olduğunu gösterir. Günümüzde gençliğe, gençlere fazla değer verilmemekte ve Z kuşağı adı altında olumsuz bilinç altlarına yerleştirerek daha fazla bozmak amacında olanlar var. Gençliğin hem Kur'an'dan hem de Peygamber Efendimiz'den ne kadar önemli ve kıymetli olduğuna şahitlik ediyoruz. Kur'an-ı Kerim'de önemli yer tutan Ashab-ı Kehf, gençlerden oluşuyordu, Hazret-i Yusuf, genç yaşında gösterdiği iffetiyle tanınıyordu. Gençlerin emsal ettiğine dair bu tür örnekler Kur'an-ı Kerim'de bulunmaktadır." şeklinde konuştu. 

Gençlerin sahip oldukları özellikleri aktaran Zengin, "Her gencin değişken duyguları vardır.  Çocukluktan gençliğe doğru bir süreç geçirdiğinden farklı farklı duygulara sahip olabiliyorlar. Gençler için önemli olan husus ailesinden önce arkadaş çevresidir. Arkadaş çevresine hep sahip olmak oluşturmak ister. Bir gruba ait olma ihtiyacını hissediyor. Dolayısıyla bizler Allah'ı, ahireti hatırlatan bir arkadaş çevresine girmeliyiz. Gençlerin kendi kararlarını vermek bir nevi bağımsız bir birey olmak isteği hep olabiliyor. Bu konuda ona da hak tanımalı ve kararlarına saygı duyulmalıdır." ifadelerini aktardı. 

"Takdir üretir tenkit tüketir" 

Ebeveynlerin gençlere yaklaşımı hakkında bilgi veren Zengin, "Bazen bir anne-babanın genç evladıyla güzel bir iletişimi varken birden bağlarının gevşemesi kaçınılmaz oluyor. Bu durumda ebeveynlerin paniğe düşmemesi gerekiyor. Çünkü anne-baba evladının çocukluğu döneminde hep belli sınırları, belli alanları verdi. Bu tür durumda umutlu bir bekleyiş içinde olmak ve evladının daha güzel daha ahlaklı bir birey olacağına emin olmak ve güven duyması lazımdır. Dolayısıyla genci iyi anlamak lazım. Onu dinlerken de düşüncesini, yorumunu eleştirmeden dinlemek gerekir. Çocuğumuzu olduğu gibi kabul etmek, başkalarıyla kıyaslamamak ve takdir etmek gerekir. Çünkü takdir üretir tenkit tüketir." şeklinde ifade etti. 

"Gençlik bir ümittir" 

Zengin, gençlere karşı hep ümitli olunması gerektiğini belirterek, "Bizler çocuğun davranışları karşısında hatalarını bulan değil, bu hatalara karşı çözüm üreten büyükler olmak durumundayız. Hatayı söylemek çok kolaydır ama o hata karşısında çareyi bulabilmek gence doğruyu öğretebilmek daha önemlidir. Ve diğer önemli hususlardan biri de çocuğa güven duymak o güveni ona yansıtabilmektir. Kendisine sorumluluk vererek kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamalı ve sonucu her ne olursa olsun güven hissiyatı verilmelidir. En son olarak da umutsuzluğa kapılmamaktır. Hazret-i Yakup Aleyhisselam oğlu Hazreti Yusuf'u arayış sürecinde ümitsizliğe kapılmadığı gibi bizlerde Kur'an-ı Kerim'de geçtiği üzere umutsuzluğa hiçbir zaman kapılmamalıyız. Gençlik bir ümittir. Gençliğini Allah'a ibadetle geçiren bir genç, arşın altında gölgelenecek 7 sınıftan biri olacaktır." şeklinde ifadelerine son verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir