Çöpleri toplanmayan sanayi esnafı yetkililerden çözüm bekliyor
Kocaeli Başiskele Sanayi esnafı, yıllardır çöplerinin toplatılmadığını dile getirerek yetkililerden çözüm bekliyor.
Kocaeli Başiskele Sanayi Sitesi'ndeki esnaflar site yönetiminin sanayiyle ilgilenmediklerini, dükkân tapularının verilmediğini ve çöplerin toplanmadığını belirterek salgın hastalıktan korktuklarını dile getiriyor.
1990'lardan beri bu sanayinin var olduğunu ama tapularının hala verilmediğini dile getiren sanayi esnaflarından Sinan Dağdeviren, buranın unutulmuş bir sanayi olduğunu söyledi.
Dağdeviren, "Bu sanayi çok güzel bir sanayiydi. Gittikçe artan doluluk oranıyla şu an yüzde 100 dolu. Ama maalesef gelin şu sanayinin çöplerine bir bakın. Vurdumduymaz bir yönetim var bu sanayide. Sahipsiz bir sanayi var burada. Ne belediye sahip çıkıyor bu sanayiye ne de devlet. Yani unutulmuş bir sanayi. Burada insanlar kendi emekleriyle üretim yapıyorlar, bu ülkeye katma değer oluşturuyorlar. Ama maalesef yıllardır vurdumduymaz bir yönetim var. Yurt dışındaki bir kısım mal sahiplerinin vekaletlerini almış ve bu şekilde seçim kazanan bir yönetim var. 1990'larda başlayan bir sanayinin hala tapuları alınmamış, elektrik ve su sayaçları yok. Faturaları kafalarına göre süzme rakamlarla yazıp yazıp gönderiyorlar. Sanayi yönetiminin tek yaptığı esnaftan para istemek. Ben bu sanayide hem mal sahibiyim hem de esnafım. Para ödemekten bize gına geldi. Hatta öyle yönetim seçimleri yaşadık ki, tapuların verileceği söylendi ve sahte tapular getirerek insanlar kandırıldı ve tekrar bu insanlardan oy alındı. Artık devletin buraya bir baskı yapması lazım. Neden bu insanların tapuları hala verilmiyor. Neden burada esnafların kendisi bir yönetim oluşturmuyor. Aidatlarımızın haricinde mal sahiplerine ayrı bir aidat çıkardılar. Şu an boş olan arsalar dükkân olarak projede satılmış ama teslim edilememiş. Bu insanlara hala bizim paralarımızla kira ödüyor bugünkü yönetim. Bizden sürekli para istiyor. Bu inşaatları yapılıp sahiplerine teslim edilecek diye bizden sürekli para isteniyor. Buraları hangi projeyle sattın, kimin haberi var bilinmiyor. Yönetim, kafasına göre bizden para istiyor." ifadelerini kullandı.
"İnsanların sağlığıyla oynanıyor"
En acil sorunlarının; çöp ve lağım sularından kaynaklanan pisliklerin olduğunu aktaran Dağdeviren, "Salgın hastalıktan korkuyoruz. Bu su yağmur suyu değil. Bu su, evsel atıklar ve lağımlardan taşan sular. Ve korkunç derecede kirlilik var. Çöpleri görüyorsunuz. Burası hayvanların barınağı olmuş. Hayvanları getirip buraya atıyorlar ve yavrular peş peşe ölüyor. Bu salgın boyutuna geldi artık. Bizi tehdit etmeye başladı. Bu belediye tarafından mı olur, valilik tarafından mı olur buna bir el atılması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanların sağlıklarıyla oynanıyor." diyerek tepki gösterdi.
"Sesimiz duyulursa ne mutlu bize"
Sanayide kaporta-boya işi yaptığını söyleyen Burak Abiş ise iki yıldır çöplerin toplanmadığına dikkat çekerek, "Hepimiz işimizi gücümüzü bırakıp geldik ki sesimizi duyuralım. Biz bu kadar insan bir araya gelip bu sanayiyi kurmadık. Burası Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait Başiskele Sanayi Sitesi. Burada 450 esnaf var. Artık çöplerimizi yollara atma derecesine geldik. Sanayi bu çöplerle dolu. Ben burada kaporta-boya işi yapıyorum. Dün akşam benim misafirlerim geldi. Bu kanalizasyonun vermiş olduğu kokudan misafirlerim rahatsız oldu ve çay bile ikram edemeden gittiler. Bu çöplerin buradan kaldırılması için burada toplandık. İki seneden beri bu sorunlar hep böyle devam ediyor. Eğer sesimiz duyulursa ne mutlu bize." diye konuştu. (İLKHA)