ABD: New START Anlaşması kapsamında Rusya'ya bilgi iletimi durduruldu
ABD Dışişleri Bakanlığı, New START Anlaşması kapsamına giren stratejik silahlarının durumu ve konumu ile ilgili bilgilerin Rusya'ya iletimine son verildiğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "ABD, 1 Haziran'dan itibaren, füzeler ve fırlatma araçları gibi anlaşma kapsamındaki silahların durumu veya konumuyla ilgili güncellenen bilgilerin iletimi dâhil, anlaşmaya göre Rusya'ya gerekli bildirimlerde bulunmaktan vazgeçti" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca ABD'nin yeni START Anlaşması kapsamındaki denetimler için Rus uzmanlara verilen vizeleri geri çekme ve yenilerini vermeme, Rusya'ya ABD kıtalararası balistik füzeleri ve denizaltından fırlatılan balistik füzelerin fırlatılmasına ilişkin telemetrik bilgi sağlamayı durdurma kararı aldı.
New START Antlaşması nedir?
ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmaları'nın (START 1 ve START 2) devamı olan New START Antlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer antlaşma özelliğini taşıyor.
2010'da imzalanan New START Antlaşması, Rusya ve ABD'nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyor. Antlaşma ayrıca rampaların ve nükleer kapasiteli ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 ile sınırlandırıyor.
5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona eriyordu.
Rusya Devlet Başkanı Putin, antlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021'de imzalamıştı. ABD Başkanı Joe Biden de antlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021'de bildirmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, şubat ayının başında Rusya'nın iki ülke arasındaki antlaşma kapsamında kendi topraklarındaki denetim faaliyetlerine izin vermediğini öne sürmüştü. (İLKHA)