• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Mardin'de 3'üncü ortaokullar arası Kürtçe Şiir Okuma Yarışması düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşması yapıldıktan sonra şiirler okundu. 

Yarışmaya, HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik ve yanındaki heyet, Milli Eğitim Müdürlüğünden ve STK'lar katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Tarık Yılmaz, çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği olmadığı gibi çocukların yaşamadığı bir dinin de geleceğinin olmadığına dikkati çekti. 

"Dünya üzerinde oluşan dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altında"

Dünya tarihinde gün geçtikçe bazı dillerin yok olmakla karşı karşıya kaldıklarını vurgulaya Yılmaz, "Birleşmiş Milletler bilim ve kültür örgütü UNESCO'ya göre etnik ne nufüs düzeyinde toplumların bütün ilişki ve etkinliklerinde kullandıkları ve anlaştıkları dli, o topluluğun ana dilidir. Bir insanın hiçbir eğitime tabi tutulmaksızın ailesi, çevresi ve toplumu aracılığıyla öğrendiği dil, ana dil olarak tanımlanmaktadır. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok olmaktadır. Dünya üzerinde oluşan dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altında, bütün dünyada 7 binden fazla dil konuşulmaktadır. 5 binden fazla yerli kültür yine aynı şekilde yaşanmaktadır. Ana dilin önemi olarak, biriyle anladığı dilden konuşursanız onun zihnine hitap etmiş olursunuz. Kendi ana diliyle onunla konuşursanız o kişinin kalbine hitap edersiniz." şeklinde konuştu. 

Seçmeli Kur'an-ı Kerim ve seçmeli Kürtçe dersleri hakkında da konuşan Yılmaz, "Malumdur okullarda seçmeli Kur'an-ı Kerim ve seçmeli Kürtçe dersleri ortaokullarda da yer almıştır. 2 Mayıs tarihinde Türkiye'de 45 bin öğretmen atamasıyla birlikte 50 Kürtçe öğretmeni ataması da yapıldı. Yapılan bu atamayı önemsiyor, inşallah bütün okullarımızda önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren bu iki dersin sayısının fazlalaşması noktasında bütün idareci arkadaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği yoktur ve çocukların yaşamadığı bir dinin de geleceği yoktur" 

Yılmaz, Kürtçe ana dilinin önemi hakkında da değinerek, "Yıllarca kamuda ve okulda yasak olan, konuşulması, yazı yazılması, kitap, dergi basılması, televizyonlarda kitle iletişim alanlarında yasak olan bir dil 2012 yılından itibaren müfredatımıza girmiş bulunmaktadır. Değerli misafirler, çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği yoktur ve çocukların yaşamadığı bir dinin de geleceği yoktur. Komisyonumuz tarafından klasik Kürt şairleri Melayê Cezerî, Ahmedê Hani, Feqîyê Teyran, Melayê Bateyî gibi şairlerin şiirleri ile günümüz şairlerinin şiirleri derlenip okullara gönderildi. Gönderilen bu şiirler danışman öğretmenler gözetiminde öğrencilerimiz tarafından ezberlenip yarışma hazırlığı yapıldı. Yarışmamıza 30 kuldan öğrenci katılımı oldu." şeklinde kaydetti. 

Programda toplamda 33 Kütçe şiir seçilerek okundu. 

Yarışmada dereceye giren ilk 3 öğrencilerden; 

*Sultan Tayan-İsmail Memiş: İro Ji Derba Xencere şiiri 

*Elif Karaaslan: Ez Çi Bejim şiiri 

*Zeynep Tuğuç: Şox u Şenge şiiri 

Yarışma sonunda ilk 3'e giren öğrencilerin dışında yarışmaya katılım sağlayan tüm öğrencilere katılım belgesi ile çeşitli hediyeler verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir