• DOLAR 34.549
  • EURO 36.64
  • ALTIN 2901.167
  • ...
Bayramda diş sağlığınızı ihmal etmeyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Büyük küçük demeden herkes için bayramın en güzel yanı ziyaretlerdir. Ziyaretler sırasında da çikolata, şeker ve tatlılar ikram ediliyor. Tükettiğiniz her şekerli gıda ağız hijyenine önem vermediğiniz takdirde diş sağlığınız açısından tehdit oluşturmaktadır. Bayram tükettiğimiz gıdalardan kaynaklı ağız ve diş hastalıklarına karşı önlem amacıyla uzmanlar bazı tavsiyelerde bulunuyor.

"Düzenli fırçalama şart"
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tancan Uysal, çikolata, tatlı tüketiminde sağlığımızı kötü yönde etkileyecek aşırı tüketiminin dışında; ağız diş sağlığı bakımından kesinlikle kısıtlamaya gitmediklerini ancak tek uyarılarının dişlerin düzenli şekilde fırçalanmas olduğunu kaydetti.
Prof.Dr.Uysal,"Eğer tükettiğimiz yiyeceklerin kalıntıları ağızımızda uzun süre kalırsa zamanla mikroorganizmaların asit yapmasına, diş etinde ve dişin sert dokusunda çürümeye neden olmaktadır. Aşırı şekerli beslenilirse yoğun miktarda asitin oluşmasına bu da dişlerin zarar görmesine sebebiyet verir. O yüzden her türlü şekerli beslenmenin sonunda dişlerin fırçalanması, dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipi temizlenmesi en son olarak da ağız çalkalama solüsyonlarının kullanımı gerekmektedir" diye konuştu.

"Fırçalayamazsanız bol su için"
Her ziyarette dişlerin fırçalanmasının gerçekleşemeyebileceğini, bu yüzden su tüketimin büyük önem kazandığını ifade eden Prof.Dr.Uysal, "Ağızdaki yoğun şekerli içeriğin seyreltilmesi için su tüketimi diş yüzeyindeki yiyecek artıklarını temizleyeceği için avantajlıdır.Ramazan boyunca ağız kokusu artar, dişlerin üstünde plaklar uzun süre biriktiğinden dolayı kokuya sebebiyet verir. Ağızda tükrük salgılanması yavaşladığı için sıkıntılar meydana gelir.O yüzden su tüketimi ağız sağlığı bakımından önemlidir" diye konuştu.

"Çocuklar düzenli fırçalama şartı ile çikolatayı rahatlıkla tüketebilir"
Çocukların çikolata tüketimine kısıtlama getirmediklerini de söyleyen Prof.Dr.Uysal, "Ebeveynler çoğu zaman 'Hocam çikolata yemeyecek değil mi' tarzında sorular sormaktadır. Buna bizim cevabımız tabiiki de çocuklar çikolata tüketmelidir olmaktadır. Şekerli besinler ve çikolata çocukların psikolojik gelişiminin yanında, mutluluk hormonu salgılanması bakımından da çok önemli yere sahiptir. Düzenli diş fırçalama olmazsa olmaz bir alışkanlık olduğu takdirde hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz" dedi.

"35 yaşına kadar kalsiyumlu beslenmeye önem verin"
Kalsiyum içeren yiyecek ve içeceklerin ağız ve diş sağlığı açısından önemine de vurgu yapan İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Uysal, özellikle 35 yaşına kadar kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi tavsiyesinde bulundu. Prof.Dr.Uysal, "Kasiyum dişin yapısını güçlendiren bir maddedir. 35 yaşına kadar kemikler kalsiyumu depolamaya devam eder. 35 yaşından sonra istediğiniz kadar süt için,yoğurt yiyin kalsiyumlu yiyecekler yiyin, artık bu depolamayı arttıramıyorsunuz. Sonra vücut depoladığı kalsiyumu harcamaya başlar. Eğer kalsiyum bakımından depolamanız az olursa, Osteoporozla karşı karşıya kalarak kemiklerin içinde boşluklar oluşmaktadır. Diş yapısını oluşturan kalsiyum, flor gibi maddeler, 16 yaşa kadar aktif olarak etki etmektedir. Yoğurt, süt gibi kalsiyumlu besinlerin sağlık açısından hayatımızın her döneminde tüketilmesini, ancak 35 yaşına kadar ise düzenli olarak alınmasını ağız sağlığına olumlu etkisi bakımından özellikle vurgulamak istiyorum " dedi. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir