• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Kosova: Sırbistan'la varılan anlaşmayla ülkedeki gerginlik giderilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkesinin kuzeyinde yaşanan gerginliğin giderilmesi için iki temel hususa ihtiyaç duyulduğunu belirti. Kurti, çetelerin ya Sırbistan’a dönmesini ya da Kosova’da cezaevine girmesi gerektiğini söyleyerek, "Vardığımız anlaşma, herhangi bir koşul öne sürülmeden, hızlı ve gecikmeden uygulanmalı" dedi.

Kurti, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'nda (GLOBSEC) "Kosova’nın Geleceği" başlıklı panelde konuştu.

Sırbistan’la 18 Mart'ta AB'nin arabuluculuğunda Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde varılan anlaşmanın Belgrad yönetimi tarafından uygulanmadığını bu nedenle ülkenin kuzeyinde gerginliğin tırmandığını belirten Kurti, Kosova polisinin profesyonel olarak işini yaptığını, AB ve ABD tarafından eğitildiğini, bu nedenle insan haklarını gayet iyi bildiklerini ve Kosova emniyet güçleri tarafından herhangi bir şiddet eylemi gerçekleşmediğini söyledi.

Kurti, şiddet eylemlerine başvuran Sırp tarafının Rusya’nın Ukrayna saldırısında propaganda unsuru olarak kullandığı "Z" harfini duvarlara yazdığını ve Sırbistan’dan gelen polis ve jandarmanın da "şiddete başvuran çeteler" arasında yer aldığını kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile bir araya geldiklerini söyleyen Kurti, "Erken seçim öncesinde barışçıl bir gösteri düzenlemiş olsalardı bunu anlayışla karşılardım ancak polis ve askere saldıran, el bombası atan, Z harfini kullanan çeteler, Sırpça 'öldür, öldür' diye bağıran bu faşist çetelere, demokratik cumhuriyetimiz teslim olamaz" dedi.

Kurti, AB değerleri olmadan ikili görüşme ya da iyi komşuluk ilişkilerinin kurulamayacağını ifade ederek, Balkanlarda yaşamını sürdüren Sırpların ifade ve düşünce özgürlüğü açısından sorunlar yaşadığını, Sırp tarafının "tek devlet, tek parti, tek lider ve tek din anlayışıyla hareket ettiğini", Kosova’da yaşayan Sırpların bu ülkenin bir parçası olmak istese de Belgrad yönetiminin buna izin vermediğini bildirdi.

Kosova’da bulunan Sırpların toplumun yüzde 4’üne tekabül ettiğini ve bu azınlığın kendi isteklerini açıkça dile getiremediğini savunan Kurti, ülkedeki diğer etnik grupların çok sayıda siyasi partiye sahip olduğunu, ancak Belgrad yönetiminin buradaki Sırplara yalnız bir parti altında hareket etmelerine müsaade ettiğini belirtti.

Kurti, halihazırda yaşanan gerilimden çıkmak için çalıştıklarını ve bunun için iki temel ayak üzerinde hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, "Kuzey’deki bu çemberden çıkılması gerekiyor. Hukukun üstünlüğü, bu çeteler ya Sırbistan’a dönmeli ya da Kosova’da cezaevine girmeli, daha sonra belediye binalarındaki emniyet güçleri azaltılmalı ve durum normale dönmeli. İkinci temel husus ise vardığımız anlaşma, herhangi bir koşul öne sürülmeden, hızlı ve gecikmeden uygulanmalı" diye kaydetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir