• DOLAR 34.514
  • EURO 36.159
  • ALTIN 2975.902
  • ...
Cep telefonu esnafı: Bize verilen sözler tutulsun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde ağır tahribatın oluştuğu Malatya’da tüm esnaf grupları gibi cep telefonu esnafının da işyerleri bir kısmı yıkılırken bir kısmı da ağır hasar aldı.

Telefoncu esnafı, depremin ardından çarşı merkezinde araçlarında ve kendi imkanlarıyla yaptıkları derme çatma barakalarda ekmeğini çıkarmaya çalışıyor.

Cep telefoncuları esnafı, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dile getirmek için Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek, basın açıklaması düzenlediler.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Malatya Cep Telefoncular Derneği Başkanı Bayram Aruk, depremden önce yaklaşık 450 esnafın bulunduğunu, yaklaşık 900 personelin istihdam edildiğini ve yaklaşık 5 bin kişinin geçimini bu işyerleri sayesinde sağlandığını söyledi.

Depremden sonra ailelerinin geçimini sağlamak için çarşı merkezinde seyyar satıcılığa başladıklarını aktaran Aruk, işyerleri içinde yetkililerle yaptıkları görüşmede kendilerine Matim İş Merkezi için söz verildiğini ancak şimdi de daha önce Muhasebecilere söz verildiği bilgisinin kendilerine aktarıldığını kaydetti.

Malatya Cep Telefoncular Derneği Başkanı Bayram Aruk

Çeşitli vaatler ve sözler almalarına rağmen, bırakın çözüm yolunun bulunmasını, kimseye muhtaç olmamak adına geçimlerini sağlamak için yol kenarlarına kurdukları seyyar tezgahlarının bile 1 Haziran (yarın) itibariyle kaldırılmak istendiğini ve kaldırılmadığı takdirde gerekli müdahalenin zorla yapılacağı bilgisinin kendilerine ulaştırıldığına dikkat çeken Aruk, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesi için yetkililerin harekete geçmesini istediklerini söyledi.

Aruk, "6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunan 11 ilimiz derinden etkilemiştir. Maddi ve manevi büyük yıkıma sebep olan bu doğal afetten, ata topraklarımız olan, doğup büyüdüğümüz ve hayatımızı idame ettirdiğimiz şehrimiz olan Malatya’mız da maddi ve manevi olarak büyük oranda etkilenmiştir." diye anımsattı.

"Bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimizdeki kişi sayıda 5 bin kişi civarındaydı"

TÜİK verilerine göre ülkede son yıllarda açılan meslek esnaf grupları içerisinde en fazla sayıyı oluşturan grupların başında gelen cep telefonu esnaflarının olduğuna vurgu yapan Aruk, "Depremden önce Malatya ilimizde yaklaşık 450 cep telefonu esnafımız faaliyette bulunmakta ve yaptığımız ticari faaliyetler ile ekonomimize katkının yansıra ciddi bir oranda da istihdam sağlamakta idik. Söz konusu 450 cep telefonu esnafımızın yanına yaklaşık 900 personel istihdam etmekte ve genel olarak bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimizdeki kişi sayıda 5 bin kişi civarındaydı. Malatya ilimizde bu 450 esnafımızın yoğun olarak bulunduğu PTT ve Akpınar caddeleri depremde büyük hasar görerek yıkıma uğramış ve iş terlerimiz kullanılamaz hale gelmiştir." dedi.

"Bırakın çözüm yolu bulunmasını seyyar tezgahlarımız bile kaldırılmak istenmekte"

Aruk, "Ülke olarak yaralarımızın sarılmaya çalışıldığı bu zor günlerde sektör olarak Cep Telefoncular Derneği adıyla mağduriyetlerimizin giderilmesi bakmakla yükümlü olduğumuz abilerimizin ve yanımızda çalışan personellerimizin hayatlarının idamesi için ilimizde başta Malatya belediyesi olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşları ile gereken tüm istişareler kurmaya çalıştık. Yaptığımız bu girişimlerde, çeşitli vaatler ve sözler almamıza rağmen, ne yazık ki bırakın çözüm yolu bulunmasını, hali hazırda kimseye muhtaç olmamak adına geçimimizi sağlamak için yol kenarlarına kurduğumuz seyyar tezgahlarımız bile kaldırılmak istenmekte ve 1 Haziran yani yarında yetkili ekiplerince bu tezgahlarımızın kaldırılması için gerekli müdahalenin zorla yapılacağı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır." diye aktardı.

"Seyyar tezgahlarımızda kapatarak 6 Şubat depreminden sonra bir yıkım da Malatya’daki cep telefoncu esnafına yapmak istemektedirler"

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinin hemen sonrasında, ekmek tekneleri olan seyyar tezgâhlarının zorla kaldırılarak yaklaşık 5 bin kişinin mağdur edilmesini çok manidar bulduklarını belirten Aruk,  "Kendi imkanlarımızda yaralarını sarmaya çalışırken küçük küçük tezgahlarda ticaretimize devam ederek bakmakla yükümlü olduğumuz ailemizin geçimini sağlamaya çalışmamız ve imkanlarımız dahilinde mağduriyetlerimizin giderilmesi için ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşu yetkilileri ile görüşmeler yapmamıza rağmen dertlerimize çare olması gereken yetkililer, bırakın derde derman olmayı şu anda hali hazırda seyyar tezgahlarımızda kapatarak 6 Şubat depreminden sonra bir yıkım da Malatya ilindeki cep telefoncu esnafına yapmak istemektedirler." dedi.

"Bize verilen sözlerin yerine getirilmesi için yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz"

Aruk, "Defalarca sorunlarına çare olması amacıyla girişimlerde bulunmamıza rağmen tüm kapılar yüzümüze kapanmış olup sorunlarımızın diyalog yoluyla çözülemeyeceği aşikâr bir hale gelmiştir. Yaptığımız bu basın açıklaması ile Malatya ili cep telefoncular esnafı olarak sesimizi başta külliye olmak üzere ilgili bakanlık yetkililerine duyurmak istiyoruz. Bizler yaklaşık 450 kişilik esnaf grubu ve bakmakla yükümlü olduğumuz yaklaşık 5 bin kişinin sesi olarak sadece bize söylenen vaatler ve sözlerin yerine getirilmesi için yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz." talebinde bulundu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir