• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sigaradan her yıl kaç kişi ölüyor? İşte istatistikler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde blinçlendirmek gerektiğini ifade eden Kaynak, özellikle ülkemizde çocuk yaşta tütün kullanımının artığına dikkat çekti.

Sigaranın zararları konusundaki eğitimlerin küçük yaşlardan itibaren başlatılmasının faydalı olacağını belirten Kaynak, psikolojik ve sosyal açıdan destek almnın, sigara bıraktırma açısından da profesyonel destek almanın önemine vurgu yaptı.

"Bütün gençlerimizi bu anlamlı günde sigarayı bırakmaya davet ediyorum"

Sigara bağımlılığının dünyada özellikle fiziksel sosyal ve psikolojik boyutlarda yıkıcı etkilere sahip olduğunu belirten Kaynak, "Dünyada her yıl 7 milyon insan, ülkemizde de yaklaşık 100 bin kişinin ölümüne sigara bağımlığı sebep olduğu tespit edilmiştir. Özellikle sigara ve tütün kullanımının kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi geçirme, inme geçirme, akciğer, böbrek, prostat kanseri, gibi kanser türlerine yol açtığını hepimizin malumudur. Dolayısıyla ben bütün gençlerimize, bu anlamlı günde sigarayı bırakmaya ve tütünsüz hava sahasını desteklemeye davet ediyorum." dedi.

"Doktorlar, sigaranın zararlarına bağlı hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalıyorlar"

Sigaranın oluşturduğu etkiyi hekimler olarak çok sık gördüklerine dikkat çeken Kaynak, "Kardiyoloji uzmanları, nöroloji uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları her gün klinik pratiklerinde sigaranın zararlarına bağlı hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalıyorlar. Bizim asıl amacımız, sigaranın önemli bir halk sağlığı problemi olarak görülüp, koruyucu sağlık hizmeti olarak sigara bırakılmasını tüm gençler arasında yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışmaktır." diye konuştu

"Sigara denetimleri gerçekten çok önem teşkil etmektedir"

Pasif sigara içiciliğinin çok daha tehlikeli bir hale geldiğini ifade eden Kaynak, "Bakanlığımızın dumansız hava sahası uygulamaları, sigara denetimleri gerçekten çok önem teşkil etmektedir. Bu açıdan pasif sigara içiciliğine maruz kalıp, sigaranın yarattığı tahribata dolaylı olarak maruz kalmayı engellemek açısından da dumansız hava sahası oluşturmaya tüm vatandaşlarımızın el birliği içerisinde bir birlerine destek olmaları gerekiyor. Bir eşgüdüm içerisinde, bütün sivil toplum kuruluşları olsun vatandaşlarımız olsun biz hekimler ve sağlık çalışanlarına bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Bu farkındalığın artırılması için var gücümüzle çalışmaya devam etmemiz gerekiyor.

"Sigaranın zararları konusundaki eğitimler küçük yaşlardan itibaren başlatılmalı"

Anne ve babaların sigaranın zararları konusunda küçük yaşlardan itibaren farkındalık oluşturmaları gerektiğini belirten Kaynak, "Sigara bağımlılığının özellikle küçük yaştan itibaren oluştuğunu görmekteyiz. Ben sigara zararları konusundaki eğitimlerin küçük yaşlardan itibaren başlatılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Onlara psikolojik ve sosyal açıdan destek olmaları, sigara bıraktırma açısından da profesyonel destek almalarına yardımcı olmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir