Ata tohumu sebze fidelerinin satışı başladı
Bingöl Üniversitesi ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Çapakçur Vadisi’nde yer alan seralarda çoğunluğu ata tohumu olarak adlandırılan yerli tohumlardan yetiştirilen birçok sebzenin fide satışları başladı.
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Hakan Ürüşan, Çapakçur Vadisi’nde yer alan seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin üretiminde çoğunlukla ‘Ata tohumu’ olarak bilinen yerli tohumun kullanıldığını ifade etti.
Ürüşan, Nisan ayının ortalarından itibaren üretimine başladıkları sebze fidelerinin dikime hazır hale geldiğini söyledi.
Bingöl için sebze ve meyve fidelerinin dikim zamanının geldiğini ifade eden Ürüşan, şu açıklamalarda bulundu, “Daha erken dikimi yapılan sebze fidelerinin ilkbahar donlarından zarar görme riski vardır. Özellikle bu yıl bahar yağmurlarının aralıksız devam etmesi ve gece soğuklarından dolayı fide dikimini geçen yıllara göre bu yıl iki hafta geç dikilmesine neden oldu. Fide dikerken ve devamında bir takım yapılması gereken uygulamalar var. Özellikle fideyi götürüp diktikten sonra can suyunun verilmesi gerekiyor. Takip eden birkaç gün de ihtiyaç duyulması halinde bu işleme devam edilmeli. Seramızda bu yıl patlıcan, kırmızı kapya biber, Elâzığ yerli dolmalık beyaz biber, çarliston biber, tatlı sivri biber, acı kıl biber, Arnavut biber, turşuluk süs biber, Guldar domatesi, çeri domates, Bursa domatesi, pembe köy domatesi, hıyar, acur, kara ve beyaz lahana, bamya, kabak, reyhan, karpuz-kavun ve çilek fideleri bulunmaktadır. Fidelerimizin tanesi 2,5 TL’den çilek fidesi ise 10 TL’den satılmaktadır. İlgi duyan vatandaşlarımızı Çapakçur Vadisi’nde yer alan seralarımıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (İLKHA)