• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzman Doktor Çavuşoğlu: Sigarayı bırakın, hayat perdenizi kapatmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gamze Çavuşoğlu 31 Mayıs "Dünya Tütünsüzlük günü" dolayısıyla sigaranın zararlarına dikkat çekmek için  bilgilendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, toplumda pek çok insan tarafından tüketilen sigaranın tütün ürünleri içerisinde birinci sırada yer aldığını belirtti.

Sigaranın her yıl 5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan son derece zararlı alışkanlıklardan biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sigara tüketiminin bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci sırasında yer aldığını da ifade etti.

"Sigara tütününde en çok bağımlılık yapan madde nikotindir"

Çavuşoğlu, "Sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli maddeler içermektedir. Sigaranın ortaya çıkaracağı zararlar arasında en çok akciğer kanseri, damar tıkanıklıkları, solunum sistemi problemleri olsa da başka pek çok sağlık sorununa sebep olabilmektedir. Sigara tütününde en çok bağımlılık yapan madde nikotindir. Bunların yanı sıra sigara sadece fiziki olarak zarar vermekle kalmaz, ruhsal etkisi ve sosyal yönüyle de bağımlılık yaratabilmektedir. Sigara tüketiminin zararları arasında başta akciğerler olmak üzere vücudumuzda bulunan tüm organları olumsuz yönde etkileyerek pek çok vücut sistemi ile ilişkili olan ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir." dedi.

Çavuşoğlu, sigaranın zararlarını şu şekilde sıraladı:

"Kanser (özellikle akciğer kanseri)

  • Kalp ve damar hastalıkları (Sigara tüketen kişilerin kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklar sonucunda hayatını kaybetme riski sigara tüketmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.)
  • Solunum sistemi hastalıkları (solunum kapasitesi azalır ve astım, KOAH hastalıkların görülme riski artar. Uzun süre sigara kullanımı sonucunda KOAH riskinin yüzde 8'den fazla artış gösterdiği söylenebilir. Cinsel fonksiyonlarda bozulma (infertilite- kısırlık-düşük-erken menopoz)
  • Böbrek hastalıkları (böbrek yetmezliği)
  • Depresyon
  • Ağız sağlığı
  • Fiziksel değişiklikler
  • Tip 2 diyabet (Geçmişte sigara kullanan kişilerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski yüzde 28 oranında artış gösterirken bu sayı halihazırda sigara kullanmaya devam eden kişiler için çok daha yüksektir.)"

"Kanser ve kalp hastalığı riskinin arttığı gözlenmiştir"

Sigarayı bırakmanın sağlık açısından faydalarını anlatan Çavuşoğlu, "Tüm kanser tiplerinin oluşma nedenleri arasında bulunan sigara, sağlık için en büyük tehdit unsurlarından biridir. Üstelik sigara içmeyen bireyler de pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişiler olduğu için kanser ve kalp hastalığı riskinin arttığı gözlenmiştir. Bireylerin sigara kullanımını bırakması imkânsız olarak görülse de bu durum oldukça mümkündür. Sigara kullanımı kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması hücrelerin oksijensiz kalmasına yol açar ve kalp krizinden depresyona kadar pek çok sağlık problemine yatkınlığı artırır." ifadelerini kullandı.

"48 saatlik süre sonunda sinir uçlarında görülen harabiyet azalır"

Çavuşoğlu, sigarayı bıraktıktan sonraki kazanımları şu şekilde sıraladı:

Sigarayı bıraktıktan sonraki geçen süre ve sağlık açısından kazanımlar şu şekilde sıralanabilir:

"Kişinin fiziksel belirtiler ile kendini pozitif ve enerjik hissetmesidir. 20 dakika içerisinde kan basıncı normale döner; kan dolaşımında düzelme yaşanır. Sigarasız geçen 1 yılın sonunda hem kalp hem de damar yapıları büyük oranda iyileşir ve koroner arter hastalığı riski yarı yarıya azalır. Sinüslerde ve akciğerde yoğun şekilde bulunan sekresyon azalır; daha sağlıklı nefes alışverişi sağlanır ve kişi çok daha enerjik ve dinç hissetmeye başlar. Kişinin halsizlik, baş ağısı gibi sorunları yok olur. Kan karbonmonoksit düzeyi azalmaya başlar ve kanın oksijen yoğunluğu artar. Hafta ile 3 ay arasında kan dolaşımı gelişir; akciğer kapasitesi yüzde 30 oranında artar. Yürümek, egzersiz yapmak, merdiven çıkmak çok daha kolaylaşır. 48 saatlik süre sonunda sinir uçlarında görülen harabiyet azalır ve tat ve koku duyularında iyileşme görülür. 5 yılın sonunda akciğer kanserine bağlı ölüm riski yarıya düşer. İnme riski sigara içmeyen bir insanla aynı seviyede olur. Ağız, boğaz, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrekle ilişkili kanser riskleri azalır."

Çavuşoğlu son olarak "Sigara bağımlılığının deneyimli merkezlerde, profesyonel yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebilir. Sigarayı bırakma aşamasında profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin. Sigarayı bırakın hayat perdenizi kapatmayın." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir