BDP`nin özerkliğe `hayır` diyen vekilleri
Özerklik ilanına karşı çıkan vekilleri ikna etmek için BDP kampa girecek. Ancak Şerafettin Elçi kararlı, "Ben gitmeyeceğim" diyor
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) ilan ettiği demokratik özerklik, ‘Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ milletvekilleri arasında görüş ayrılıklarına neden olurken BDP’nin bu yılki yaz kampında, blok milletvekillerine ‘demokratik özerklik dersi’ verilecek. Demokratik özerkliğin ilanından sonra itiraz eden milletvekilleri Van’da yapılacak kampta ikna edilmeye çalışılacak. Leyla Zana, Altan Tan, Şerafettin Elçi, Ertuğrul Kürkçü eleştirel açıklamalarda bulunmuştu. Elçi, Van’daki toplantıya katılmayacağını belirtirken, Tan, “Eleştirilerim sürüyor. Ama daha geniş açıklamayı kampın ardından yapacağım” dedi.
21-25 Temmuz’da
BDP grubu ve ‘Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ bileşeni milletvekilleri 21-25 Temmuz tarihleri arasında Van’da yaz kampına girecek. Geçen yıllarda Mersin’i tercih eden BDP, Silvan’da 13 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından gelebilecek tepkilerden dolayı Van’ı seçti. Geçen yıllarda yapılan bir yaz kampında, çay bahçesi sahibi “Ben şehit yakınıyım. Kusura bakmayın burada oturmasına izin veremem” diyerek BDP’lilere servis yaptırmamıştı.
Van’da yapılacak yaz kampında DTK’nın ilan ettiği demokratik özerklik masaya yatırılacak ve BDP ile blokun ortak yol haritası çıkartılacak. Ayrıca kampta, Meclis boykotu yeniden tartışılacak ve bu konuda da bir yol haritası hazırlanacak.
DTK’nın demokratik özerkliği ilanının ardından, blokun bazı milletvekilleri itiraz etmişti. Leyla Zana’nın özerklik ilanının zamanlaması ile ilgili itirazı olduğu ve bu nedenle DTK toplantısını terk ettiği belirtilirken, Altan Tan, Şerafettin Elçi, Ertuğrul Kürkçü’nün eleştiren açıklamaları kamuoyuna yansıdı. Van’daki kampta bu isimlerin de ikna edilmeye çalışılacağı öğrenildi.
‘Kampa gitmeyeceğim’
Ancak Radikal’e konuşan Şerafettin Elçi, kampa katılmayacağını açıkladı. Elçi, “Bize gelen çağrıda ‘eğitim ve planlama için’ diyor. Bir eğitim düzenlemesi. Ben gerek görmedim. Gidip neyin eğitimini göreceğim” dedi. Demokratik özerklik ile ilgili eleştirelerini yineleyen Elçi, “Zamanlama ve usulünü eleştiriyorum. Özerklik tek taraflı ilan edilecek bir şey değil. O devletin bütünlüğü içinde, yasal sistemi içinde, anayasaya dayalı olarak ve o toplum ile uzlaşı içinde varılacak bir karardır. Bir kesimin kendi başına özerklik ilan etmesi gibi bir şey olmaz. Kalkıp tek taraflı ilan etmekle özerklik olmaz. Bunu anlayamadım. O toplantıda yoktum ama olsaydım da karşı çıkacaktım” dedi.
Özerklik konusunda partisinden ayrı düşünen isimlerin başında Altan Tan geliyor. Tan, hem parti grubunda, hem de DTK toplantısında konuşma yaparak itirazını dile getirdi. Tan, kararın zamanlaması ve yöntemi üzerinde durmak gerektiğini belirterek, “Meclis’te yeni anayasa hazırlıkları yapılırken Kürt siyasetinin böyle tek taraflı bir girişimde bulunacağını sanırım kimse beklemiyordu. Anayasa ile ilgili süreç işliyor. Bu tartışmaları yapmadan bütün köprüleri atmak yeni anayasa sürecine olumlu yansımaz” dedi.
‘Tek taraflı dayatma’
Tan, tek taraflı bir özerklik ilanının, demokrasi dışı bir dayatma anlamına gelip gelmeyeceğini sordu. Altan Tan, tartışmanın Van’da toplanacak kampta da devam edeceğini belirterek “Bundan daha ötesi bir tartışmayı, sesimi yükselterek tartışmayı şu anda gereksiz görüyorum. Van’da yapacağımız toplantı sonrası konuşacağım ve daha geniş değerlendirme yapacağım” dedi.
RADİKAL