• DOLAR 34.287
  • EURO 37.516
  • ALTIN 2917.56
  • ...
Ağrı`da bayramların vazgeçilmezi: Halise yemeği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AĞRI - Ağrı ve köylerinde, bayramlarda özel olarak yapılan `Halise` yemeği küçük büyük herkesin büyük ilgisini çekiyor. Arife gününde tandırın içerisine bırakılan Halise yemeği, Bayram Namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar tarafından büyük bir iştahla yeniliyor. Halise yemeğini yemek için herhangi bir davet gerekmiyor. Bayram Namazından sonra bir araya gelen yüzlerce kişi Halise yemeği yapılan eve gidiyor. Bağdaş kurup yan yana oturan Ağrılılar, Halise yemeği geleneğini yörede yüzyıllardan beri sürdürüyor.
 
Halise yemeğini yemek amacıyla bir araya gelen mahalleliler, daha sonra kendi aralarında bayramlaşıp uzun uzadıya sohbet ediyor.
 
Her bayram Halise yemeğini yaptıklarını ve Allah rızası için halkı davet edip ikramda bulunduklarını söyleyen Ahmet Karhan, eşi, dostu davet edip kaynaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.
 
Ahmet Karhan, "Bu halise yemeğini her bayram yapıp bir geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Ramazan Bayramının birinci günü ve Kurban Bayramının ikinci günü yaptığımız yemeği, eşi, dostu, akrabaları bayram namazından sonra davet edip ikram ediyoruz. Uzun yıllardır var olan bu güzel geleneği Allah rızası için devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.
 
Ahmet Karhan, yapımında kırmızı et, buğday, su ve tereyağı kullanılan `Halise` yemeğinin yapılış evresini şöyle anlattı:
 
"Kabuğu alınmış buğday ve kırmızı et, tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuz katmadan kaynatılıp hazır hale getirildikten sonra üzerine yağ ve tuz katmak suretiyle yemeye hazır hale getirilir. Biz bu yemeği, gece geç saatlerde başlayıp sabaha kadar süren yoğun bir çabayla, özel olarak tandırda, küpün içinde pişirerek bayram sabahına hazırlıyoruz" şeklinde konuştu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir