• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Güney Kore'den Pasifik'te kritik zirve
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Kore'nin, başkent Seul'de düzenlenecek ve 2 gün sürecek 18 ada ülkesinin katılacağı "Güney Kore-Pasifik Adaları Zirvesi" ile Hint-Pasifik'teki nüfuzunu artırmak istediği belirtildi.

Seul yönetiminin düzenlediği "Güney Kore-Pasifik Adaları Zirvesi" ile Güney Kore'nin, küresel olarak merkez devlet olma politikası doğrultusunda stratejik ortaklar oluşturmaya ve nüfuzunu artırmaya çalıştığı kaydedildi.

Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisinden zirveyle ilgili yapılan açıklamada, zirvenin, "Ortak Refah Yolunda İlerlemek: Mavi Pasifik ile İşbirliğini Güçlendirmek" temasıyla düzenleneceği bildirildi.

Açıklamada, "Güney Kore-Pasifik Adaları Zirvesi"ne, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile Pasifik Adaları Forumu’na üye 18 ülkeden liderlerin ve üst düzey yetkililerin katılacağı kaydedildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Young-sam, "Yaklaşan zirve, 2022’de açıklanan Hint-Pasifik stratejimizin tam ölçeğiyle uygulandığına işaret ediyor. Zirve, Güney Kore'nin diplomatik ufkunu Pasifik bölgesine genişletme noktasında önemli bir ivme görevi görecek." ifadelerine yer verildi.

Güney Kore’nin Aralık 2022’de açıkladığı Hint-Pasifik Stratejisi’nin kapsayıcılığı, özgürlüğü ve karşılıklı işbirliğini teşvik ederek bölgede kurallara dayalı bir uluslararası düzen kurmayı amaçladığını belirten Choi, "Bizim Hint-Pasifik stratejimizde belirtildiği gibi, hem Pasifik Adası ülkelerinin 2050 Mavi Pasifik Kıtası Stratejisi girişimlerini destekleyeceğiz hem de kendi Hint-Pasifik stratejimizle uyum yoluyla ortaklıklarımızı güçlendireceğiz." diye konuştu.

Choi, Pasifik ülkelerinin iklim değişikliği, afet müdahalesi ve bölgesel kalkınma gibi karşı karşıya olduğu en acil sorunların çözümüne katkıda bulunmanın yollarını ortak refahı sürdürmek amacıyla tartışacaklarını belirtti. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir