• DOLAR 32.594
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2450.89
  • ...

Hükümet üyeleri ilk kez açık açık kriz uyarısı yaptı. Önce Başbakan Yardımcısı Babacan sonra da Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Gedikli`den aynı yönde açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcısı Babacan, dünya ve Avrupa ekonomisinin oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek uyarılarda bulundu. Babacan, “Krizin izleri henüz silinmiş değil. Hatta ciddi riskler kapımızda. Son derece ihtiyatlı gitmeliyiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya ve Avrupa ekonomisinin oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden, “2008 - 2009 krizinin izleri henüz silinmiş değil. Hatta tam tersine risk göstergelerine baktığımızda ciddi riskler hemen kapımızda bekliyor. Son derece ihtiyatlı gitmemiz gereken bir dönemdeyiz” dedi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki heyetin kabulü öncesinde Babacan yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönem başta yeni bir Anayasa olmak üzere eğitim reformu, yargı reformu ve ekonomiyle ilgili pek çok sahada önemli reformların yapılacağını söyledi.

Babacan, “Biz bu dönemde bir yandan mali disiplinden asla taviz vermezken bir yandan hem fiyat istikrarı, hem finansal istikrar odaklı para politikalarına devam ederken ihtiyaç duyduğumuz yapısal reformları gerçekleştireceğiz” dedi.

`HIZLI İLERLEYECEĞİZ`

Babacan, “Biz bu dönemde mümkün olduğunca hızlı ilerlemek istiyoruz. Başbakan’ın tabiriyle ‘ustalık’ döneminde ne yapacağımız, hangi adımları atmak istediğimiz aslında çok bilinen şeyler değil. Pek çok konuda hazırlıklarımız zaten var. Dolayısıyla Türkiye’yi arzu ettiğimiz 2023 Türkiye’sine ulaştırmak için yoğun bir çalışma ortaya koyacağız” dedi. Babacan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun gerçekleştirildiğini anımsatarak, önümüzdeki ayların gündemini tespit ettiklerini, bu gündem çerçevesinde sivil toplum kuruluşları ve sosyal taraflarla da yakın bir istişare içerisinde olacaklarını bildirdi.

`TÜRKİYE OLUMSUZ ETKİLENİR FAZLA HARCAMAYIN`

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dünya ekonomisi üzerinde kara bulutların gözükmeye başladığını ifade ederek, “Türkiye’ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın” uyarısında bulundu. Gedikli, TV8’de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dünya ekonomisinin iyiye gitmediğini ifade eden Gedikli, “Kötü haberi veriyorum; dünya ekonomisinde kara bulutlar gözükmeye başladı. Muhtemelen dünya ekonomisinde bir kriz olacak. Türkiye’ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın. Gelişigüzel harcamamak lazım. Biz tozpembe bir tablo çizmiyoruz, gerçekleri konuşuyoruz” diye konuştu.

`KIDEMDE ÇALIŞANIN HAKLARI KORUNACAK`

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmalarının, mutlaka çalışanların haklarını koruyacak şekilde oluşturulacağını vurgulayarak, çalışanların haklarını korurken işveren üzerindeki yükleri de daha makul, daha sürdürülebilir, daha öngörülebilir bir çerçeveye oturtacaklarını kaydetti. Babacan, şunları söyledi: “Kimden ne duyarsanız hiçbirine inanmayın. Bizden duymadıkça, hükümet kararı haline gelmeden hiçbir duyuma inanmayın. Çalışanlarımız rahat olsunlar. Biz onların kazanılmış haklarına ya da mevcut haklarına zarar getirecek bir çalışma yapmayız. Kıdem Tazminatı Fonu sosyal taraflarla istişare edilerek uygulamaya başlayacak. Teknik seviyede yapılmış çalışmalar olabilir. Bunlar geçerli değildir.”

Kaynak: Ajanslar