• DOLAR 32.371
  • EURO 34.67
  • ALTIN 2382.035
  • ...
Çin'de yeni koronavirüs dalgası endişesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

XBB varyantının yol açtığı bu yeni dalga, Çinli yetkililerin tecrit önlemleri de dâhil vatandaşlara baskıcı kısıtlamalar getiren "sıfır-Covid" politikasını kaldırmasından en az 6 ay sonra geliyor.

Önde gelen Çinli epidemiyolog Cong Nanşan, Guangzhou'daki bir konferansta "beklenen" dalganın nisan sonunda başladığını ve kendi modellemesine göre Çin'in haftada 40 milyon enfeksiyona yaklaşıyor olabileceğini söyledi.

Nanşan, haziran sonunda haftalık enfeksiyon sayısının 65 milyonla zirve yapacağını belirtti.

Nanşan, XBB omicron alt varyantları (XBB 1.9.1, XBB.1.5 ve XBB.1.16 dahil) için iki yeni aşının ön onay aldığını söyledi ve üç ya da 4 aşının daha yakında onaylanacağını sözlerine ekledi.

Asya'da Hindistan'dan Batı'da ABD'ye kadar vakaları hızla artıran yeni Coronavirus türü, önceki aylarda endişe konusu olmuştu.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, mayıs başında Coronavirus salgınına ilişkin derecelendirmesini düşürerek artık Covid-19'u küresel bir acil durum olarak nitelendirmediğini açıklamıştı.

Çinli yetkililere göre yeni dalga muhtemelen daha az şiddetli olacak ancak halk sağlığı uzmanları ölümlerin aniden artmasını önlemek için agresif bir takviye aşı programı ve hastanelerde kullanıma hazır antiviral ilaç tedariki gerektiğini söylüyor.

Sağlık yetkililerine göre, Covid en sık görülen bulaşıcı hastalık payesini önceki ay gripten aldı.

Çinli yetkililer "sıfır-Covid" politikası kapsamında geçerli olan kısıtlamaları henüz yeniden uygulamaya koymadı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir