• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte bugün: 27 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

639: Diyarbakır fethedildi: Diyarbakır 27 Mayıs 639 tarihinde Hz. Ömer radiyallahu anh’ın halifeliği döneminde ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed aleyhissalatu vesselam’ın vefatından 7 yıl sonra İslam orduları tarafından fethedildi.

Büyük İslam komutanı Halid bin Velid radiyallahu anh’ın da asker olarak yer aldığı İyaz bin Ğanem komutasındaki ordu, şehri 6 ay kuşattıktan sonra fetih gerçekleşti.

Anadolu coğrafyasında İslam’la tanışan ilk kent olan Diyarbakır, fetih sırasında şehid olan ve daha sonra hayatını kaybeden 600’den fazla sahabe nedeniyle Mekke ve Medine’den sonra en fazla sahabe mekânının yer aldığı şehir olarak biliniyor.

Diyarbakır’ın Fethi her yıl düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

 1332: İslam fikir dünyasının önde gelenlerinden, âlim ve tarihçi İbn-i Haldun doğdu.

Tarih Metodolojisi üzerine çalışmaları ve sosyoloji ilmini sistematik olarak ilk ele alan kişi olarak tanınan İbn-i Haldun, ilmi çalışmalarıyla kendisinden sonra gelen kuşaklar için her zaman başvuru kaynağı olmuştur.

 1924: Cuma günü, hafta tatili olarak kabul edildi. İslam Ümmeti’nin yegâne tatil günü olan Cuma günü, anlaşılmaz ve iflah olmaz bir batı taklitçiliği ile tatil günü olmaktan bir süre sonra çıkarılacak ve yerine Hristiyanlığın kilise günü olan Pazar günü ile yahudiliğin havra günü olan cumartesi günü tatil olarak kabul edilecekti.

 1935: Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller hakkında kanun kabul edildi. Bu kanunla hafta tatili ‘Cuma’ gününden ‘Pazar’ gününe alındı.

1941: İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanların savaş gemisi Bismarck (Bismark) İngiliz hava saldırısıyla batırıldı. 1000'e yakın mürettebat öldü.

1942: Türkçe Kur’an tefsirlerinden Hak Dini Kur’an Dili isimli tefsiri telif etmiş âlim, çevirmen ve hattat Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, vefat etti.

1944: Latin harfleri ile ilk Cumhuriyet altını basıldı. Böylece Kur’an harfleri halkın bütün hayatından silinerek unutturulmaya çalışıldı.

1960: 27 Mayıs Askeri Darbesi ile TSK, idareyi gasp etti.

Sabahın erken saatlerinde radyolardan yayınlanan bildiride “Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Milli Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesi'nin başına getirildi. Milli Birlik Komitesi ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı” denilmekteydi.

Bu darbe sonucunda Hükümet üyeleri ve eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar Yassıada’da idamla yargılanmış ve Başbakan Adnan Menderes ile bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilmişlerdi.

1961: Anayasa, Kurucu Meclis'te oylamaya katılan 262 üyeden 260’ının oyuyla kabul edildi. Her darbe sonrasında olduğu gibi 27 Mayıs Darbesi’nden sonra da darbeciler hem kendilerini garantiye almak hem de darbelerini kalıcı hale getirmek için ilk iş olarak Anayasa hazırlamış, yine kendileri bu anayasayı oylayarak kabul etmişlerdir.

1992: Iğdır ve Ardahan il oldu.

1999: Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i, Kosova'daki vahşetin sorumlusu olmak ve Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı.

Sırp soykırımcı Miloseviç, sonradan Lahey Adalet Divanı’nda yargılanıp soykırım yapmaktan suçlu bulundu ve ömür boyu hapse mahkûm edildi. Sırp kasap, 2006’da hücresinde ölü bulundu.

2009: Hakkâri Çukurca'da 27 Mayıs 2009'da 7 asker mayına basarak hayatını kaybetti. Sonradan bu mayınların TSK tarafından yerleştirildiği ortaya çıktı. Mayınları döşeyen komutanın üstleriyle yaptığı telefon görüşmesi olduğu iddia edilen bir ses kaydı basına sızdırıldı.

2012: Ahde Vefa Mitingi ile Mustazaflar Hareketi ilan edildi.

Diyarbakır’ın tarihi İstasyon Meydanı’nda düzenlenen Ahde Vefa Mitingi’ne katılan yüzbinlerce kişi, derneğin kapatılmasını protesto etti.

Kapatılan Mustazaf Der’in Genel Başkanı Avukat Hüseyin Yılmaz, yeni yol haritasını açıkladı ve derneğin bundan sonra siyasallaşarak Mustazaflar Hareketi olarak yoluna devam edeceğini açıkladı.

2018: Bangladeş'te uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde, ülke genelinde yapılan operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda 70'den fazla kişi öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir