• DOLAR 32.259
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2400.478
  • ...
Rusya, Belarus’a nükleer silah konuşlandırmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Birlik Devletinin artan zorluklarıyla yüzleşmek" çerçevesinde, Belarus'ta stratejik olmayan nükleer yeteneklerin konuşlandırılmasına ilişkin bir kararname imzalamıştı.

Kararname sonrası iki taraf, Belarus'ta pilotların nükleer silah kullanmaları için eğitilmesi ve Belarus ordusuna ait savaş uçaklarının taktik nükleer silah taşıyabilmeleri için modifikasyonlar da dahil olmak üzere düzenlemeler yapmaya başladı.

Taraflar bugün bu konudaki ortak eylemin ayrıntılarını belirten yeni belgeleri imzalayarak düzenlemeleri tamamlama yönünde son bir adım attı. Düzenleme, yakın zamanda taktik silahların transferinin başlatılması ve özel depolarda saklanması için yasal bir zemin hazırladı.

Belarus Savunma Bakanlığı, "Görüşme sırasında, Rusya ile stratejik olmayan nükleer silahlarının Belarus Cumhuriyeti topraklarındaki özel bir depolama tesisinde tutulmasına ilişkin prosedürü tanımlayan belgeler imzalandı” açıklaması yaptı.

Belgeleri imzaladıktan sonra Rusya Savunma Bakanı’nın Ukraynalı mevkidaşı ile askeri-politik durum ve iki savunma bakanlığı arasındaki askeri-teknik işbirliği konularını ayrıntılı olarak görüştüğü öğrenildi.

Şoygu açıklamasında, "Rusya, Belarus'a nükleer silah vermiyor. Bu silahın üzerindeki kontrol ve bunun kullanılması ile ilgili karar Rus tarafına ait." dedi. Açıklamasında bunun Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin güvenliğinin sağlanması için yapıldığını ve ileride de bu yönde ek adımların atılacağını dile getiren Şoygu, "Tehditlerin son derece keskin bir şekilde arttığı ve NATO'nun nükleer faaliyetlerinin aktifleştiği koşullarda, askeri nükleer alanında karşılıklı önlemler almak zorundayız” şeklinde konuştu.

Rus bakan ayrıca, “Rusya ve Belarus sınırlarına yeni askeri birimler ve askeri altyapılar konuşlandırılıyor, askeri eğitimler ve istihbarat eylemleri de aktif hale getirilmiş durumda” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir