• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası'nda bu yılki mahsulün verimi hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Bu yılki buğday mahsulünde rekoltenin ve kalitenin yüksek olduğuna dikkat çeken Öter, fiyatın daha net kesinleşmediğinden çiftçinin tedirgin olduğunu belirtti. 

Devlet tarafından fiyat beklentisine girilidiğini belirten Öter, devletin müdahil olmadığı her gün buğdayı tekeline alan firmaların fiyatı düşürdüğüne dikkati çekti.

"Bu yıl aynı toprak aynı kuru alanlar 300 kilodan aşağı mahsul vermiyor"


Mehmet Şerif Öter

Bu yıl ürünlerde geçen yıla nazaran hem kalite hemde rekolte de yükseklik göründüğü belirten Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, "Bu sene hasatta verim ve rekolte açısından son yılların en güzel mahsullerin bir tanesi olduğunu diyebiliriz. Geçen sene kuru alanda hasat yapamamıştı ve tamamen telef olmuştu. Yüzde 10'luk bir kısmı da ektiği tohumun büyük çoğunluğunu geri alamadı. Ama bu yıl aynı toprak aynı kuru alanlar 300 kilodan aşağı mahsul vermiyor. Kalite açısından da çok daha iyidir." dedi.

"TMO tam fiyatları açıklamadığı için bu tür sorunlar çıkmaktadır"

Buğdayı tekeline alan firmaların fiyatı düşürdüğüne dikkat çeken Öter sözlerine şöyle devam etti:

"Fakat fiyat açısından son 3-4 gündür değişkenlik gösteriyor. İlk arpa hasadı çıktığında 7,6 idi şu anda aynı arpa 6 liradan satışı görülüp toplamda bin 500 liraya yakın düşüş yaşandı. Beyaz arpa öncesinde 6 bin 500 liradan gidiyordu şu an 5 bin 500 liradan satışı gösteriliyor. Makarnalı buğday ağırlıklı olarak makarna sanayisi Gaziantep'te olduğundan buğday daha çok oraya gittiğinden her gün fiyatlar çekiliyor. Bunun temel sebebi ise TMO (Türkiye Mahsul Ofisleri) tam fiyatları açıklamadığı için bu tür sorunlar çıkmaktadır."

Öter son olarak hükümet ve TMO yetkililerine çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"Bu minvalde fiyat açıklığı konusunda hükümet yetkililerine TMO yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Tüccarın inisiyatifine bırakılırsa birçok yerde sömürü meydan gelir. Son 3-4 günde her gün 200 lira kadar fiyat çekiliyor. Bu durumda çiftçiyi son derece üzmektedir. Ovada yüksek verim ve rekoltenin bir taraftan çiftçinin yüzünde sevinç belirirken bir taraftan da fiyatların çekilmesi üzüntüye mahal veriyor. Biz her zaman çiftçimizin tarafındayız çünkü çiftçi bizim veli nimetimizdir. Çiftçi üretince memleket kazanıyor. Ülkenin yüzde 90 ekonomisi tarıma bağlıdır."

"Çiftçi de kar etsin vatandaşta kar etsin"

Galip Çapar

Çiftçinin yüksek fiyat beklediğini ancak fiyatların fazla yüksek olması halinde vatandaşın ekmek ve benzeri ürünler alırken mağdur olacağını belirten çiftçi Galip Çapar, herkesin kar edebileceği bir şekilde fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Çapar, "Milletimiz tek taraflı düşünerek hububata yüksek fiyat verilmesini istiyor. Yüksek fiyat verilmesi iyi hoş yalnız hububat yükselince onunla beraber başka ürünlerin fiyatıda 3-4 kat yükseliyor. Diyelim ki bugün buğdayın fiyatı 8-9 TL bandına geldi, hükümet de gübre de, mazzotta, ÖTV-KDV'de yardımcı olabilir. Ama buğday diyelim ki 12-13 TL bandına çıkarsa çiftçi kazanır ama vatandaş kaybeder. Çünkü o zaman ekmeğin fiyatı da 15 TL'ye çıkar. İşte bundan dolayı hem çiftçi hemde vatandaş mağdur olmayacak şekilde ortalama bir fiyat çıkartılır ve devlet tarafından yardımlar sağlanırsa düzen oturur. Çünkü günlük evine 15 ekmek alan insanlar var. Çiftçi de kar etsin vatandaşta kar etsin. Ben de çiftçiyim, dün gidip tarlaya baktım maşşallah çok güzel bir ürün geliyor. Fikrimce Türkiye genelinde 35 milyon ton ürün olacak. Çünkü ürünün yeşermesinden belli oluyor. İşte o minvalde hem çiftçinin hemde vatandaşın mağdur olmayacağı bir fiyatlandırma gereklidir." diye konuştu.

"Uygun bir fiyatta kesinleşirse çiftçi de rahatlayacak"

Mehmet Hadi Koçhan

Devlet tarafından kesin bir fiyat belirlenmediği için tedirgin olduklarını belirten Çiftçi Mehmet Hadi Koçhan, "Çiftçiyim, buğday alım-satımı işiyle uğraşmaktayım. Havaların güzel olması ve çiftçilerin duyarlı olduğundan dolayı daha dikkatli toprak işlemeye başladılar. Rekolteyi yüksek bekliyoruz. Ancak çiftçiler olarak fiyat noktasında sıkıntımız var. Şu an bütün çiftçiler fiyatın belirlenmediğinden kesinleşme noktasında tedirginlikleri var. Uygun bir fiyatta kesinleşirse çiftçi de rahatlayacak. Tohum, gübre ve diğer girdi maliyetler pahalı olduğu için fiyatların da yüksek olmasını istiyoruz. Yetkililere çağrımızdır." ifadelerini kullandı.

"Eğer devlet fiyat belirlemezse sıkıntı olacak"

Ramazan Gür

Çiftçi Ramazan Gür ise "Rekolte 200'den 500 kadar çıktı. Maşallah bu yıl çok iyi bir verim var. Allah korusun herhalde daha iyi olmaz. Fiyatı da şuan 5,20 TL'den başlıyor 5,60 TL'ye kadar var. İstiyoruz ki devlet fiyat vursun. İnsanların elinde çok fazla ürün var. Eğer devlet fiyat belirlemezse sıkıntı olacak. Devlet el atmazsa insanların elinde kalabilir. İnsanların elinde kalırsa perişan olurlar." dedi. (İLKHA)