• DOLAR 32.615
  • EURO 35.326
  • ALTIN 2470.407
  • ...
Güney Kore-AB Zirvesi sonrası ortak açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Kore'nin başkenti Seul, Güney Kore-AB Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ikili diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümü vesilesiyle AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen zirve kapsamında bir araya geldi.

Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, liderlerin iklim değişikliği, çevre koruma ve yenilenebilir enerjiye geçiş konularında iş birliğini artırmak üzere Güney Kore-AB Yeşil Ortaklığı'nı başlatma kararı aldığı belirtildi.

Sağlık alanında da iş birliğini sürdürme kararı alan liderler, diğer ülkelerin halk sağlığı tehditlerini önleme, tespit etme ve bunlara yanıt verme kapasitelerini geliştirmelerine yardım etmeyi kabul ettiklerini duyurdu.

Açıklamada küresel barış ve güvenlik konusundaki iş birliğini geliştirmek için dışişleri bakanları düzeyinde bir "Stratejik Diyalog" mekanizması kurulacağı kaydedilirken, mevcut Sanayi Politikası Diyaloğu'nun ise Tedarik Zinciri ve Sanayi Politikası Diyaloğu olarak genişletileceği bildirildi.

Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah programına da değinilen açıklamada, "Kuzey Kore'nin tekrarlayan yasadışı balistik füze denemelerini, devam eden nükleer gelişimini ve nükleer silahların muhtemel kullanımına ilişkin imalarını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, ayrıca Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerinden ciddi endişe duyulduğuna değinildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir