• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Mısır alım fiyatını belirlensin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Meclis Tarım Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, mısır hasadının yaklaşmasına sayılı günler kala üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı alım fiyatına odaklandığını vurguladı ve fiyatın üreticiyi memnun edecek düzeyde açıklanması yönünde Tarım Bakanı'na uyarıda bulundu.

 

Seçer, mısır hasadının yaklaşmasına sayılı günler kaldığını ve üreticilerin dört gözle TMO'nun açıklayacağı müdahale alım fiyatını beklediğini vurguladı. Mısır hasadının Çukurova'da bayramdan sonra başlayacağını hatırlatan Seçer, rekoltedeki artış ve ekim alanlarının fazlalığının üreticileri kaygılandırdığını belirtti.

Seçer şöyle dedi: "Mısır hasadına Çukurova bölgesinde bayramdan sonra başlanacak. Bu sene ekim alanlarının fazlalığı ve rekoltedeki artış nedeniyle tüccar ve sanayici alım yönünde pek istekli görünmüyor. Durum böyle devam ederse, bayramdan sonra yani hasat başladığı zaman ürün fiyatları üreticinin beklentisinin çok aşağı seviyesinde oluşacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nı uyarıyorum; TMO müdahale alım fiyatları üreticiyi memnun edecek düzeyde derhal açıklamalıdır. TMO'nun piyasayı regülasyon görevini devreye sokması gerekmektedir. Müdahale fiyatlarının açıklanmasının gecikmesi halinde fiyatlar daha aşağı seviyelerde oluşacak ve üretici mağduriyet yaşayacaktır. Elbette sadece alım fiyatlarını açıklamak yeterli değil TMO'nun etkin bir alım politikası da uygulaması gerekir. Ayçiçeğinde fiyatlar bu yıl beklentinin çok aşağısına düştü. Aynı durum üzülerek belirtiyorum ki mısırda da yaşanabilir."

 

Seçer, Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yaklaşık 4,5 milyon ton oluğunu belirterek, bu yıl bir milyon ton daha fazla üretim beklendiğini bildirdi. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir