• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
`Sapıklığa Özgürlük` Diyen Karar Yargıtay`dan Döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yargıtay, "Genç Bir Don Juan`ın Maceraları" adlı Fransızca kitabı müstehcen buldu. Mahkeme kararında, "Kitapta, anneye, teyzeye, kardeşe ve hayvanlara yönelik sapkınlık düzeyine varan ifadeler var. Bunlar özgürlükle açıklanmaz"dedi.

Sel Yayıncılık`ın sahibi İrfan Sancı ve çevirmen İsmail Yerguz hakkında, Guillaume Apollinaire`nin "Genç Bir Don Juan`ın Maceraları" adlı kitabını yayımladığı ve çevirdiği için `sapkınlık` suçundan dava açıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "kitabın edebi eser" olduğu ve suçun unsurları oluşmadığından sanıkların beraatına karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 14. Ceza Dairesi`ne gitti. Daire, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozup, sanıkların 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA OLAMAZ"

Yargıtay 14. Ceza Dairesi kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin (AİHS) 10. maddesinde öngörülen ifade özgürlüğünün, kamu makamlarının bir müdahalesiyle karşılaşmadan kişilerin düşünce ve eserlerinin başkalarına ulaştırılmasını kapsadığına vurgu yaparak, davalık kitapta eşcinsel ilişkilerin yanı sıra hayvanlarla cinsel ilişkilerin, cinsel arzuları tahrik ve istismar edecek şekilde anlatıldığı dile getirildi.

AİHM KARARLARI HATIRLATILDI

Yargıtay 14. Ceza Dairesi kararında ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin 7 Aralık 1976 tarihli "Hanyside-Birleşik Krallık" kararına da atıfta bulunularak, müstehcenlik ve pornografik ifadeler içeren yayın sınırlarının nereye kadar uzanabileceğinin bu kararla belirlendiği ve bu yayınların, demokratik bir toplumda, genel ahlakın ve sağlığın korunmasına, suçların ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin meşru bir amaca yönelik yaptırımlarla kısıtlanabileceğinin öngörüldüğü vurgulandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir