Adana'da karpuz hasadı başladı
Türkiye'nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Adana'da karpuz hasadı başladı.
Türkiye'de karpuz üretiminin yüzde 20'sinin yapıldığı Adana'da, tescilli ürünün hasadı iklim şartlarının etkisiyle yaklaşık iki hafta gecikmeli başladı. Bu durumun karpuzun olgunlaşmasına neden olduğu ve hakiki Adana karpuzunun daha lezzetli hale geldiği ifade edildi.
Adana’da yaklaşık yüzde 70'i örtü altı olmak üzere 80 bin dekar alanda ekilen karpuzdan bu yıl 550 bin ton rekolte bekleniyor. 7-8 liraya tarladan çıkan karpuzun fiyatının da hasadın artmasıyla daha geriye gelmesi bekleniyor.
Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Karataş ilçesi Kapı Mahallesinde karpuz hasadı yapılan tarlalarda hasadı yerinde inceleyerek üreticilere bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu.
"Herkesin bu lezzetle buluşmasını istiyoruz"
Karpuz hasadının normalde mayısın ilk haftası başladığını belirten Tekin, "Bu yıl hava şartlarından dolayı hasat mayıs ayının ikinci yarısını buldu. Bizim her yıl erken karpuz hasadı yapılmasını engelleyen ekiplerimiz vardı onlar yine sahada ama çok fazla iş düşmeyecek. Karpuz olgunlaşmış ve daha lezzetli hale gelmiş durumda. Karpuz hasadı bundan sonraki dönemde hızlanır. Adana’dan Çukurova’dan tüm Türkiye’ye karpuz gönderip herkesin bu lezzetle buluşmasını istiyoruz." dedi.
Çukurova’da başlayan karpuz hasadının Eylül ayına kadar devam edeceğini kaydeden Tekin, son iki yılda don ve dolu gibi olumsuzluk yaşayan üreticinin bu yıl karpuz ekiminden bir miktar uzaklaştığını vurguladı.
"550 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz"
Tekin, "Daha önceki yıllarda 110 bin dekar üretim varken bu sene 80 bin dekar civarında bir üretim var ancak dekara verim iyi. Dekara şu anda 5-6 ton ürün alınıyor. Bu ilerleyen günlerdeki hasatta 10 tona kadar çıkar. 550 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün karpuz ekim sahalarında 15 ekibinin ham karpuz hasadı yapılmaması için çalıştığını ifade eden Tekin, karpuzun ham hasat edilmesinin hem tüketiciye hem de tüccara zarar verdiğini söyledi.
Tekin sözlerini şöyle tamamladı: “Piyasaya ham karpuz girince tüketici hemen alımı durduruyor ve bu durum fiyatların aşağıya inmesine sebep oluyor. Bunu zamanından önce hasat ederek heba etmeyin. Birkaç gün geç olsun ama piyasanın istediği olgun karpuz olsun diyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)