Hububatta yüksek rekolte bekleniyor
Yağışların istenilen düzeyde yağması nedeniyle bölge genelinde olduğu gibi Batman'da da bu sene hububat ürünlerinde iyi bir rekolte bekleniyor. Ürünlerde ciddi bir rekolte bekleyen çiftçilerin gözü şimdi ise belirlenecek fiyatta.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yağışların istenilen düzeyde yağması nedeniyle mercimek, arpa ve buğdayda yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi.
Ebubekir Doğan
İyi verimle birlikte çiftçilerin yüzünün bu sene güleceğini umut ettiklerini belirten Doğan, çiftçilerin üretimlerini şevkle yapabilmeleri ve üretimin karşılığını alabilmeleri için hububatta iyi bir fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bu sene yağışların iyi yağmasıyla barajların doluluk oranının da iyi bir seviyede olduğunu vurgulayan Doğan, yeraltı su kaynaklarının yeterli düzeyde olması nedeniyle mısır ve pamuk üretiminde de bir sıkıntının yaşanmayacağı öngörüsünde bulundu.
"Kuru tarımda iyi bir rekolte bekliyoruz"
Şubat ayından sonra bölgenin çok iyi bir yağış aldığını belirten Doğan, "Ekim dönemi olan kasım ve aralık ayında iyi bir yağış alamamıştık. Kuraklıkla ilgili bir endişemiz olmuştu. Ancak şubattan sonra bölgemiz şu ana kadar çok iyi bir yağış aldı. Şu anda kuru tarım yaptığımız ürünlerde buğday, arpa ve mercimekte iyi bir rekolte bekliyoruz. Yeraltı su kaynakları, topraklarımız suya doydu diyebiliriz." dedi.
"Çiftçimizin yüzü gülecek diye düşünüyoruz"
Yıl bazında hububatta iyi bir rekolte beklediklerini vurgulayan Doğan, "Yağışların iyi yağmasıyla ürünler, bitkiler iyi yetişti. İyi bir verim ve bunun sonucunda da iyi bir rekolte bekliyoruz. Çiftçimizin yüzü gülecek diye düşünüyoruz. Umudumuz odur. Çiftçimizin yüzünün daha iyi gülmesi, daha bir şevkle iyi bir üretim yapabilmesi için iyi bir fiyat bekliyoruz." diye konuştu.
"Tek beklentimiz iyi bir fiyat elde etmektir"
Şu an çiftçilerin hububat ürünleri için iyi bir fiyat beklentisi içinde olduğunu ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
"Şu an tek bir beklenti ve umudumuz iyi bir fiyat elde etmektir. TMO'dan, yetkililerden bunu bekliyoruz. Çiftçimiz bunun bir müjdesini bekliyor. İyi bir rekolteyle birlikte iyi bir fiyatta alabilirse çiftçimiz bir dahaki döneme inanıyorum ki daha bir şevkle üretime sarılıp güzel bir üretim yapacaktır. İnsanın gıda ihtiyacını karşılayan çiftçimiz bin bir emekle üretiyor. Ama bunun karşılığını da istiyor."
"Kuru tarımda elde ettiğimiz rekolteyi sulu tarımda da almayı umut ediyoruz"
Bu sene yağışların iyi yağmasıyla barajların doluluk oranının ise iyi bir seviyede olduğunu aktaran Doğan, "Yüzde 80'in üzerinde bir doluluk oranı mevcuttur. Bu dönemde tarımsal kuru üretimden sonra sulu üretim olan mısır, pamuk bitkileri için barajlarımızın dolu olması ve sulama kanallarımızın deneme testlerinin yapılması ve mısır ile pamuğa suyun verilmesi bekleniyor. Bu konuda da sıkıntımız yok. Kuru tarımda elde ettiğimiz rekolteyi sulu tarım olan ürünlerde de almayı umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)