Depremde işyeri yıkılan veteriner hekim, hayvanları konteynerde tedavi ediyor
Depremin ilk iki ayında kent merkezi ve kırsal mahallerdeki hayvanları ücretsiz tedavi ettiklerini belirten Veteriner Hekim Sadi Bilici, maddi durumu iyi olmayan hayvan sahiplerine hala ücretsiz hizmet sunduklarını söyledi.
Kahramanmaraş depremlerinde Malatya’da bin 236 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444 kişi yaralandı ve binlerce hayvan telef oldu. 5 bin binanın tamamen yıkıldığı kentte, 19 bin işyeri ve on binlerce konut ise yıkılarak veya ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.
Bu süreçte Veteriner Hekimler de hayvanları tedavi edebilmek için yoğun uğraşlar verdi. Depremin ilk günlerinde yoğun kar yağışına rağmen karlı yolları aşarak, kırsal mahallelere ulaşan Veteriner Hekimler, enkaz altında kalan yaralı hayvanlara müdahale ederek tedavilerini sağladı.
Depremde kliniklerini kaybeden veterinerler, depremden sonra kendilerine tahsis edilen konteynerlerde hizmet sunuyor.
Veteriner hekimlerden Sadi Bilici, deprem süreci ve sonrası yaptıkları çalışmalar hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
"Birçok ilden gelen veteriner hekim arkadaşımızla yaralı hayvanları kurtarmaya çalıştık”
Depremden sonra diğer birçok İlden Veteriner hekimin geldiğini belirten Bilici, “6 Şubat depremlerinde kliniğimiz ağır hasar aldığı için, belediyemiz tarafından sahra kliniği kuruldu. Zabıta binasının yan tarafında sahra klinikte hayvanların tedavisine başladık. İl dışından gelen meslektaşlarımızın dışında hayvanların tedavi için epey malzemede gönderildi. Bu arkadaşlarımızla beraber elimizden geldiği kadar yaralı hayvanlarımızı kurtarmaya çalıştık.” dedi.
“Belki insan sayısından fazla hayvan kaybımız oldu”
Depremden sonra çok sayıda yaralı hayvanın olduğunu aktaran Bilici, “Kliniğimiz ağır hasar görmesinden sonra Sahra Hastanesinde verdiğimiz hizmetin yanı sıra malzemelerimizi alarak kırsal mahallelere gittik. Tabi depremin ilk günleri yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım sorunu da vardı ve köylere gidilemiyordu. Kar yağışının en yoğun olduğu günlerde dahi köy köy dolaşarak, ahırlarda yaralı halde bulunan hayvanları kurtarmaya çalıştık. Belki insan kaybımızdan daha fazla hayvan kaybımız oldu, yaralananlar da aynı şekilde. Onlara yardımcı olmaya çalıştık. Tabi depremde çok sayıda ahır da yıkıldı, orada yaralanan hayvanlar oldu, hastalanan hayvanlar oldu sahipleri ilaç bulamıyorlardı. Hem hayvanların tedavilerini yaptık hem de kendilerine ilaç götürerek hizmet sunmaya çalıştık” diye konuştu.
Kentte hayatın normalleşmesiyle konteynerde hizmet vermeye başladıklarını kaydeden Bilici, “Konteyner dükkanlar kurulunca bizler de konteynerlere yerleştik. Yerleşik düzene geçinceye kadar artık halkımıza burada hizmet ediyoruz.” dedi.
“10 binden fazla hayvanı çip sayesinde bulduk”
Veteriner Hekim Sadi Bilici
Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hala kaybolup bulunan hayvanların olduğunu kaydeden Bilici, “Bu süreçte çok sayıda çipli hayvan kayboldu tabi çip sayesinde hayvanların bulunması kolay oldu. Bu şekilde hayvanların sahiplerine ulaştık. Geçen hafta çip sayesinde 3 ay sokakta kalan bir kediyi bulup sahibine teslim ettik. Depremde sahipleri vefat eden veya sahibi bulunmayan hayvanları sahiplendiriyoruz. Sonradan sahibi çıktığında kendisine teslim ediyoruz. Şimdiye kadar 500’ün üzerinde hayvana çip sayesinde ulaştım. Malatya’da kedi, köpeklerin tedavisini yapan 20’den fazla veteriner hekim arkadaşımız var. Toplamda 10 binden fazla hayvan çip sayesinde bulunarak şehrimizde ve diğer şehirlerde sahiplendirildi.” ifadelerini kullandı.
Bilici, klinikte yaptıkları kırık ameliyatları konteynerde yapamadıklarını ancak bazı operasyonları tanı ve tedavileri yaptıklarını söyledi.
“Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara hala ücretsiz hizmet sunuyoruz”
Depremin ilk iki ayında hem kendilerinin hem de başka şehirlerdeki veteriner hekimlerin tedavi için Malatya’dan gönderilen hayvanların tedavisini ücretsiz yaptıklarına vurgu yapan Bilici, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara hala ücretsiz hizmet sunduklarını söyledi. (İLKHA)