• DOLAR 34.229
  • EURO 37.327
  • ALTIN 2944.585
  • ...
Bayramda midenize dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını geride bıraktık. 8 Ağustos Perşembe günü ise Ramazan bayramı idrak edilecek. Bayramda beslenme önerileri hakkında görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar `bayramda midenize dikkat edin!` uyarısında bulundu.
 
Van Lokman Hekim Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Çağatay Çıtırık, Ramazan ayı boyunca vücudumuzun açlık temposuna alıştığını söyleyerek bu temponun bayramla birlikte değişeceğini hatırlattı.
 
Şeker ve tatlılara dikkat!
Dr. Çağatay Çıtırık, "Midenin uzun süre boş kalmasına alıştığı bir dönemden sonra insanların birden tıka basa yemeleri, özellikle mide, bağırsak, Reflü şikâyetlerimizi artırıyor. Özellikle kalp hastalarının bayram boyunca yiyecekleri şeker, tatlı; ya da diyabet hastalarının tüketecekleri şeker ve tatlı gibi mamuller, bu hastalar için çok ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Bir şeker hastasının şekerinde çok ciddi yükselmelere neden olabilir. Bu da bu hastaların, hastaneye yatmalarını gerektirecek kadar, şeker yüksekliklerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Şeker yükseklikleri kalpte, damarda ciddi sıkıntılar oluşturduğu için bu hastalarda kalp krizine neden olabilir. Damar sertliğine sebep olabilir. Özelikle diyabet hastalarının şekerden uzak durmalarını ve bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz" dedi.
 
Ramazan ayında oruç tutan bazı hastalara farklı bir reçete uygulandığını söyleyen Dr. Çağatay Çıtırık, bu hastaların da bayramdan önce veya sonra mutlaka doktorlarına gidip ilaçların dozajları ve zamanı hakkında görüşmesi gerektiğini bildirdi.
 
Bol su tüketin
Havaların sıcak olması nedeniyle bayram ziyaretleri konusunda uyarılarda bulunan Dr. Çağatay Çıtırcı, "Bayram sürecinde akraba ziyaretleri, eş dost ziyaretleri yapılıyor. Bu ziyaretlerin özellikle güneşin tepede olduğu vakitlerde yapılmamasını öneriyoruz. Eğer ziyaretler bu vakitlerde yapılması gerekiyorsa da bol kıyafet giymeleri, renkli elbise giymeleri, ya da bir şapka, bir şemsiye kullanmaları çok önemli. Yanlarında mutlaka su bulundurulmalılar. Özellikle yaşlı hastaların buna çok çok dikkat etmesi gerekir. Çocuklar da sıvı kaybına maruz kaldıkları için çocuklara mutlaka su vermeliyiz. Çocuklar eğlenceye kapılıp susadıklarını söylemeyebilirler. Bu nedenle susadıklarını söylemeseler dahi onlara su vermeliyiz" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir