• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Bölge Barolarından Rojava açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Doğu ve Güneydoğu Baroları, ortak basın açıklaması yaparak Rojava'da yaşam ve güvenlik hakkının korunması konusunda politik tutum belirlenmesi, sınır kapılarının her türlü insani yardıma açık tutulması ve sınırın diğer tarafına da insani yardım götürülmesi çağrısında bulundu.

 

Açıklamayı Doğu ve Güneydoğu Baroları adına Dönem Sözcüsü Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Ali Fuat Bucak, yaptı.

 

Suriye'deki iç savaşın uluslararası güçlerin, bölgedeki siyasi aktörlerin, iktidar ve mücadele alanı haline geldiğini söyleyen Bucak, "Suriye'deki iç savaş, tüm savaşlar gibi en ağır bedeli sivillere ödetmeye devam ediyor. Suriye'de ne pahasına olursa olsun Baas rejiminin korunmasından yana olan güçler ve yine ne pahasına olursa olsun rejimin yıkılması yönünde kurulan siyaset ve destek maalesef Suriye halkları için kör bir şiddet üretmiştir.

 

Savaşın başladığı günden bugüne masum sivil halk, başta Suriye'ye komşu ülkeler olmak üzere dört bir yana dağılmış bu mazlum insanlar en temel haklarından yoksun bilinmez bir gelecek ile bizlerin de günlük yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Ancak rejimin rengi ve şekli ile ilgilenen uluslararası aktörler ve bölgesel güçler sivil halkın yaşadıklarına kayıtsız kalarak bir toplumu kaderine terk etmişlerdir" dedi.

 

Rojava sadece Kürtler için değil, yoksulluktan ve imkânsızlıktan ülke dışına kaçamayan tüm Suriye halkları için sivil yaşamın mümkün olabildiği bir bölge olduğunu ifade eden Bucak, Rojava'nın siyasal anlamından çok insani bir anlam ifade ettiğini kaydetti.

 

Suriye'deki iç savaşın Türkiye tarafında dahi günlük yaşamı çekilmez hale getirdiğine dikkat çeken Bucak, "Can kayıplarına sebebiyet veren çatışmalar düşünüldüğünde sınırın Suriye tarafındaki sivil insanların karşı karşıya bulunduğu tehdidin büyüklüğü ortadadır. Bu noktada, elbette siyasal anlamından da soyutlanamayacak olan Rojava'da, meydana gelen çatışmaların durdurulması ve sivil hayat için bir nefes alma imkanı olan bu bölgede sükûnetin korunması konusunda çaba sarf etmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Açıklamanın devamında Bucak, şunları kaydetti: "Bölge Baroları olarak, Suriye'deki Kürt bölgesinde yaşayan tüm etnik ve dini grupların aynı zamanda Türkiye vatandaşları ile akraba ve kardeş oldukları gerçeğini ve Türkiye'nin aradığı iç barışın gereği olduğunu da hatırlatarak, sivil yaşamın devam ettiği Rojava'da yaşam ve güvenlik hakkının korunması konusunda politik tutum belirlenmesi, sınır kapılarının her türlü insani yardıma açık tutulması ve sınırın diğer tarafına da insani yardım götürülmesi çağrısını yapıyoruz."

 

Ortak açıklama yapan barolar

Batman Barosu, Ağrı Barosu Bingöl Barosu Bitlis Barosu, Hakkâri Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Van Barosu, Tunceli Barosu ve Diyarbakır Barosu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir