• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Halk Sağlığı Uzmanı Şahin: Hipertansiyona 'sessiz katil' denilmektedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Reyhan Şahin, dünya çapında 40-79 yaş arası 1.28 milyar yetişkinde hipertansiyon bulunduğunu ve dünya çapında erken ölümlerin önemli bir nedeni olduğuna vurgu yaptı.

Hipertansiyon bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun bu durumun farkında olmadığını ve bu sebeple hipertansiyona da sessiz katil isimi verildiğini belirten Şahin, hipertansiyonu şu şekilde tanımladı:

"Hipertansiyon belirtisiz seyrettiği için dünya genelinde 'Sessiz katil' deniliyor"

Halk Sağlığı Uzmanı Reyhan Şahin

Hipertansiyon hastalığı hayati organlar olan beyin, kalp, böbrek gibi organları etkilediği için ve bu organ hasarı oluşana kadar belirti vermeden seyrettiği için dünya genelinde sessiz katil olarak da adlandırılıyor. Hipertansiyon her kesin bildiği üzere küçük-büyük tansiyon değerlerinin 14/9'dan büyük olmasıdır. Bizim için önemli olan tansiyon değerlerinin 14/9'a gelmeden pire hipertansiyon evresinde kişileri tespit etmek ve bilinçlendirmek ve durumunun farkında olmasını sağlamaktır."

"Her yıl 7,5 milyon insan hipertansiyon kaynaklı ölümler yaşandığını biliyoruz"

Hipertansiyonun sessiz katil olarak adlandırılmasının ne kadar haklı bir sebep olunduğuna dikkat çeken Şahin, "Ölüm nedenlerine baktığımızda Türkiye için yüzde 40'lık bir kesim dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle ölümler yaşanıyor. Dünyada baktığımızda her yıl 7,5 milyon insan hipertansiyon kaynaklı ölümler yaşandığını biliyoruz. Türkiye'de hipertansiyon sıklığının yüzde 25 olduğunu söyleyebiliriz. Bu oran kadınlarda biraz daha fazla, yaş arttıkça hipertansiyon sıklığının artığını görüyoruz." dedi.

"Tansiyon nasıl belirti verir?"

65 yaşın üzerine gelen hipertansiyon hastaların üçte birinin tansiyon hastalığının farkında olmadığını, farkında olanların üçte birinin de bildikleri halde tedavi almadıklarını ifade eden Şahin, "Tansiyon nasıl belirti verir? Kişide baş ağrısı, kalp çarpıntısı, erken yaşlarda burun kanaması, yorgunluk, halsizlik hissi ve kişide anormal olarak ifade edebileceğimiz belirtilerle kendini gösterir. Sık bildiğimiz şeker, kalp, böbrek hastalıklarla da eşlik ediyor ve genelde bunlara hipertansiyon yol açıyor." bilgisini paylaştı

"Sigara, alkol ve stresten uzak bir yaşam tarzını benimsediklerinde hastalığa yakalanmayacaklardır"

Hipertansiyonu önlemek için özellikle yaşam tarzı değişikliklerine vurgu yapan Şahin, "Kişiler kilo kontrolü sağladıklarında,  normal sağlıklı, dengeli beslenme tarzını benimsediklerinde, tuzdan uzak yâda tuzu kısıtlayacak diyetlere yöneldiklerinde, sigara ve alkolden uzak durduklarında, stresten uzak bir yaşam tarzını benimsediklerinde bu hastalığa yalanmayacaklardır. Tansiyon damar hastalığı olduğu için damarın yapısı bozulduğunda ulaştığı son organ da bundan bir şekilde etkileniyor. Kalp te damar bozulduğunda tıkanmalar oluşuyor, buda kalp kriziyle sonuçlanıyor. Eğer tansiyon sonucunda beyinde damar tıkanıklığı oluşursa felce neden oluyor. Böbrekte kan akımı bozuluyor ve diyaliz alacak hale geliyor. Burada vurgulamak gereken gençlik döneminde hareketli bir yaşam tazının benimsemek ve orta yaşlara gelindiğinde rutin sağlık kontrollerini aksatmadan yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir