• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Yapı Kredi ile Garanti Bankalarının Eski Genel Müdürü Halit Soydan, yatırımda bulunmak isteyenlere Türkiye'nin haritasını çıkararak, "yumurtalarınızı tek sepette toplamayın" uyarısında bulundu.

 

Küresel yatırımcıların güvendiği dağlara sis çöktüğünü belirten Soydan, yatırımcıların tek noktaya yönelmemesi gerektiğini söyledi.

 

Eski ABD Maliye Bakanlarından John Conally'nin 7 trilyon dolarlık rezerv üzerinde bulunan Asya'ya yönelik 'bu borç bizim borcumuz, ama sizin sorununuzdur!' sözlerini anımsatan Soydan, "Conally, Asya Merkez Bankalarının Dolar cinsinden portföylerine yollama yapıyor. 'Bizim paramız pul olduysa/olacaksa, siz düşüneceksiniz' demeye getiriyor. Demek ki, yatırımcılar, yatırımlarında ille de 'güvenli liman' isteyecekler. Yatırım kararlarında tekrar tekrar düşünecekler. Riskle getiri dengesini iyi hesaplayacaklar. Yumurtaların hepsini tek sepete koymayacaklar" dedi.

 

Gayri menkul yatırımı tercih edilmeli

Türkiye'de tasarruflarda bulunmak isteyenlere önerilerde bulunan Soydan, gayri menkul yatırımının uzun vadede en iyi seçenek olduğunu söyledi. Altının pırıltısının bir süre daha yansımayacağını kaydeden Soydan, yatırımcıların dış tasarrufa güvenmemesi gerektiğini vurguladı. Soydan, "Faiz önce ABD'de, ardından Avrupa Birliğinde yükselecek. Bunun nedeni de açık. 2008 Dünya Krizi ve durgunluğu yüzünden bu ülkelerin merkez bankaları paraları bastılar ve bankalar üzerinden bu paraları bol kepçe dağıttılar. Şimdi '3 gün mü desem, 3 vakitte paraları çekeceğiz' konuşması yapıyorlar. Hesabın özeti enflasyon korkusudur" diye konuştu.

 

Hisse senedi piyasalarının istikrarı sevdiğine dikkat çeken Soydan, dar likidite varlığını dar cekete benzetti. Soydan, "Türev ürünlerine, tezgah üstü veya vadeli borsalarda yatırım uzmanlık ister. Altın hariç diğer emtiaya para koymak ise uzmanlığı dört kez gerektirir" diyerek, küçük yatırımcıya uyarılarda bulundu.

 

'Ayağınızı yorganınıza göre uzatın'

İç tasarrufun yatırım ve büyüme için zorunlu olduğunu, 'ayağını yorganına göre uzat' atasözünün bugünün yatırımcısı için önem kazandığını ifade eden Soydan, bundan sonra tasarrufların dikkatlice yapılması gerektiğini söyledi. Yatırımcıların tek noktaya yönelmemesini tavsiye eden Soydan, şunları söyledi:

 

"Birikimlerinizi ister bankaya, ister yatırım fonuna, ister devlet borç senedine yatırın. İster hisse senedi alın. Hatta birikimlerinizi sukuku icara yeni adıyla kira sertifikasına yatırabilirsiniz. Ancak tek elde değil, dağıtarak, bütün yumurtaları aynı sepete koymadan yatırımlarınızı yapın" ifadelerini kullandı.

 

Küçük Yatırımcıya Yol Haritası

- Emlak (gayrı menkul) Türkiye'de uzun vadede iyi yatırım.

 

- Altının pırıltısı bir süre daha ışıl - ışıl gözükmüyor.

 

- Faiz önce ABD'de, ardından Avrupa Birliğinde yükselecek.

 

- "Türev ürünlerine" yatırım uzmanlık istiyor.

 

- Altın hariç diğer emtiaya para yatırmak için iyi düşünülmeli.

 

- İyi de nereye parayı yatıracağız, diye soranlara en kısa cevap:

 

"Nostradamus'tan bu yana nice falcılar geldi de, geleceği tam bilen çıkmadı." (Yunus Şani - İLKHA)