• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kalaycılık mesleğine adanan 80 yıllık ömür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini alan kalaycılığın son emektar ustaları arasında yer alan 85 yaşındaki Mehmet Nezir Albak, mesleğini sürdürme mücadelesi veriyor.

Mardin'in Tarihi Bakırcılar Çarşı'sında 5 yaşında başladığı kalaycılığa 80 yılını veren Mehmet Nezir Usta, ilerleyen yaşına rağmen hem zorlu mesleğini sürdürüyor hem de ailesini geçindiriyor.

Gün geçtikçe işlerini ve mesleklerini icra edenlerin azaldığını aktaran Mehmet Nezir Usta, tüm olumsuzlara rağmen mesleğini yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Kendini bildi bileli kalaycılık yaptığını söyleyen Albak, "Mardin doğumluyum. Mardin Tarihi Çarşısı'nda 5 yaşından beri babamdan bakarak öğrendiğim kalaycılık mesleğini icra ediyorum. Şu an 85 yaşındayım ve 80 yıldır kalay mesleğini sürürmekteyim. Şu an tarihi bir bölge olmasına rağmen Mardin'de toplam 3 kalay ustası kalmış durumda. Benle oğlum çalışıyoruz. Sabahları dükkana erken gelip müşteri kap getirdiği zaman işimizi yapıyoruz. Eskiden işler bayağı fazlaydı ancak son zamanlarda fazla iş yok." ifadelerini kullandı.

"Bu mesleğin 2000 yılına dayanan bir geçmişi var"

Kalaycılık mesleğinin uzun yıllara dayandığını ve Mardin'de birçok kalay ustalarıyla beraber köylere giderek kapları kalaylayarak mesleğin zorluklarına göğüs gerdiklerini belirten Albak, "Kalay mesleğini kapları ateş üzerinde yapıyoruz. Bu meslek 2000 yılına dayanan bir meslektir. Ancak paslanmaz aliminyum icat edildiğinden kalaycılık biraz sönmüş durumda. Kalay alıp-satan var ama kapları kalaya dönüştürme sanatı sönmüş durumda. Meseğimi seviyorum ve halen devam ediyorum. Eskiden bu çarşıda benle beraber 60 kalay ustası vardı. Bazı ustalarla birlikte Mardin ve Diyarbakır'ın köylerine giderek işimizi yapıyorduk." şeklinde ifade etti.

Kaplara yapılan kalayın sırrı hakkında da bilgi veren Albak, "Evlerde kullanılan yemek kaplarının her 2-3 senede bir kalay kaplamasının yapılması şarttır. Çünkü kap hem temizleniyor hem yenileniyor hem de yemekler sağlıklı bir şekilde tüketiliyor." dedi.

"Bu mesleğin devam etmesini çok istiyorum"

Albak, kalay mesleğini sürdürecek çırakların yetişmediğinden yakınarak, "Ben bu mesleği küçük yaştan itibaren babamdan öğrendim. Artık bu mesleği icra edecek çıraklar yetişmiyor. Oğlum bazen bana yardım ediyor. Bazen işlerim fazla olduğunda 10 saat, bazen iş olmadığında da 1-2 saat çalışıyoruz. Sabahtan akşama kadar da çalışabiliriz. Bu mesleğin devam etmesini çok istiyorum. Mardin el sanatları tarafından çok meşhurdu ancak şimdi daha çok fabrikalarda yapılıyor. Diyarbakır, Siirt ve Mardin esnafı el sanatı bakımından çok meşhurdu. En çok da Mardin yer almaktaydı. Ben 40 yıla yakın köylerde çalışarak kap kalayladım. Her yıl 3-4 ay köylerde çalışıyorduk. Çünkü eskiden bakırdan başka kap yoktu." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir