• DOLAR 32.38
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2409.438
  • ...
İsrail`den Filistinli Tutukluya zulüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Karaki, İsrail hapishanelerinde bir süre tutuklandıktan sonra serbest kalan bir grup Filistinliyle Batı Şeria`nın Ramallah kentinde yaptığı basın toplantısında, açlık grevindeki Bergusi`nin durumuyla ilgili bilgi vererek, "Bergusi`nin hayatından İsrail sorumludur. Açlık grevi yapan Bergusi, içinde bulunduğu, ölüme bile götürecek kritik durum gözardı ediliyor. Bu, tüm uluslararası kanunlara ve insan haklarına aykırı" dedi.



Bergusi`nin son durumuna ilişkin de Karaki, "Bergusi, hastanede iç hastalıkları bölümünde elleri ve ayakları kelepçeli, yatağa bağlı bir şekilde yatıyor" diye konuştu.



Bergusi`nin kötü muameleye maruz kaldığını ifade eden Karaki, "Görevliler, özellikle Bergusi`nin başında yemeklerini yiyor. Avukatları dışında dış dünyayla ietişimi tamamen kesik" şeklinde konuştu.



Uluslararası insan hakları kurumlarından başta Bergusi olmak üzere tüm açlık grevi yapan tutukluların hayatını kurtarmak için somut ve cesur adımlar atmasını talep eden Karaki, "Tutukluların İsrail`le tek başlarına mücadele edemeyeceğini" dile getirdi.



``Filistinli gruplar davalarına ilgi göstermiyor"



Daha önce İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli Hızır Adnan da İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan tutukluların hayatının tehlikede olduğunu ifade ederek "Filistin yönetimi ve tüm gruplar, davalarına ilgi göstermemeleri nedeniyle esirlerin hayatından sorumludur" dedi.



Adnan, "Filistinli gruplar, kendi partileri, davaları ya da liderleri için binlerce kişiyi toplar ama esilerle dayanışma için onlarca kişi bile toplamıyor" diye konuştu.



İsrail-Filistin barış görüşmelerine dair de Adnan, "İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirler, hapiste ölürken müzakerelere nasıl geri dönülür?" ifadelerini kullandı.



Öte yandan Filistin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Afula kentindeki HaEmek Hastanesi`nde kalan Bergusi`nin 94 gündür açlık grevi yaptığı, durumunun gittikçe kötüleştiği ve kritik bir merhaleye girdiği kaydedildi.



Avukat Hatip



Esirler Bakanlığı Avukatı Hanan el-Hatib ise Bergusi`nin gün boyu acı çektiğini, böbreğinde sorunlar olduğunu ve sürekli baş ağrısı çektiğini belirtti.



Bergusi`nin sol elini hareket ettirmekte zorlandığını ve devamlı yorgunluk hissettiğini aktaran Hatib, Bergusi`nin günün yaklaşık 20 saatini uyuyarak geçiriğini ifade etti.



İsrail hapishanelerinde, aralarında 5 Ürdün vatandaşının da bulunduğu 14 tutuklu açlık grevi yapıyor. Tutuklulardan bazılarının eylemi, 100 günden fazla süredir devam ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir