• DOLAR 35.518
  • EURO 36.629
  • ALTIN 3054.71
  • ...
Ergenekon Davasının Karar Duruşması Yarın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İçşi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek`in de aralarında bulunduğu, 66`sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nın yarın görülecek 321. duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

Ümraniye`de 12 Haziran 2007`de bir gece konduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava sürecinde aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk`un da bulunduğu 86 sanık hakkında hazırlanan ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nce 25 Temmuz 2008`de kabul edildi. 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin `maktul`, aynı dairenin başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da `mağdurlar` olarak yer aldı.

Soruşturma kapsamında hazırlanan 4. iddianame `İrtica ile Mücadele Eylem Planı` iddialarına ilişkin oldu. Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk`ün Ankara`daki ofisinde bulunduğu iddia edilen `İrtica ile Mücadele Eylem Planı` belgesine ilişkin düzenlenen iddianamede, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan firari sanık olarak yer aldı.

Emekli Orgeneral Başbuğ`un tutuklanması

Mahkemenin suç duyurusu üzerine hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012`de tutuklanan Başbuğ hakkındaki Türk Ceza Kanunu`nun 312/1. maddesi gereğince, `cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

Başbuğ, hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012`de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök`ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunmasını yapmak üzere bazı duruşmalara katıldı.

Toplam 23 ayrı iddianamenin birleştirildiği davada, tutuklu sanık sayısı 66, toplam sanık sayısı da 275 oldu.

Gizli tanıklar

Gizli tanıklarıyla gündeme gelen "Ergenekon Davası"nda dinlenilen ilk gizli tanık da "Aydın-1" oldu. 31 gizli tanığın dinlenildiği davada bazıları da isimlerini açıkladı. İsmini açıklayanlar arasında en çok etki uyandıran ise gizli tanık "Deniz" olarak ifade verdiği anlaşılan terör örgütü PKK`nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık oldu.

Dava kapsamında Danıştay`a saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması dosyasına ilişkin tanıklar da dinlenildi. Davada 130 `a yakın tanık da beyanda bulundu.

Mütalaa süreci

Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından 18 Mart 2013`te açıklanan mütalaada, aralarında İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay`ın da bulunduğu 64 sanık hakkında TCK`nın 312/1`inci maddesi uyarınca `Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Savcılar, 2 bin 271 safyadan oluşan esas hakkındaki mütalaada, "Ergenekon Terör Örgütü"nün varlığının sabit olduğu şeklinde tespitte bulundu.

Yaklaşık 5 yıldır süren dava sürecinde toplam 65 sanık tahliye edildi. Dava sanıklarından İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirirken, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski Yarbay Mustafa Dönmez oğullarını kaybetti. Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve emekli Albay Dursun Çiçek ile Mehmet Haberal`ın da annesi öldü.

YENİ ŞAFAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir