• DOLAR 35.486
  • EURO 36.583
  • ALTIN 3064.57
  • ...
Marmaray`ın İlk test sürüşünü gerçekleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray Projesi`nin sadece İstanbul`un ve Türkiye`nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak ve yine yürümekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattıyla da bütünleşecek dev bir proje olduğunu söyledi.

 

Erdoğan, Marmaray ile Kartal-Kadıköy metro hattı aktarma durağı Ayrılıkçeşme`de, Marmaray Projesi`nde incelemelerde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın brifinginin ardından Erdoğan konuşmasına, "Buna asrın projesi demek yanlış olur, aslında asırların projesi. Çünkü böyle bir projeyi ilk defa yakalıyoruz, böyle bir projeyi ilk defa gerçekleştiriyoruz" diyerek başladı.

Erdoğan, projenin bitiş tarihinin 29 Ekim 2013 olduğunu belirterek, "Zira 29 Ekim 2013`te artık o vaat ettiğimiz süre bitiyor ve çalışmalar başlıyor" dedi.

Bugün 10 kilometrelik Ayrılıkçeşme-Yenikapı arasının test sürüşünü yapacağını dile getiren Erdoğan, test sürüşüyle de 29 Ekim`e yönelik çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan, proje kapsamında yer altı çalışmalarının yanı sıra yer üstünde de trafiğe yönelik düzenlemelerin de yapıldığını, bunların da 1,5 ay içinde biteceğini söyledi.

Bu aslında 150 yıllık bir rüya

Başbakan Erdoğan, "Burası, bütün peyzaj çalışmalarıyla birlikte inşallah Ayrılıkçeşme, bizler için bir buluşma çeşmesi haline gelecek, çünkü banliyö sistemlerinin de burada buluştuğunu göreceğiz. Burası bu anlamda da çok farklı bir anlam ifade ediyor" diyerek, projenin aslında 150 yıllık bir rüya olduğunu kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ecdadımızın eski çalışmalarını yaptığı bir projeydi ama bu projeyi tahakkuk ettirmek bize nasip oldu. Bunun ilk adımını atmak bize nasip olduğu gibi, bitirmek de hamdolsun bize nasip oldu. Bugün biz kıtalar arası bir geçişi Marmaray`da yapacağız ve Asya yakasından Avrupa yakasına geçecek, tekrar Asya yakasına geri döneceğiz. Bu proje sadece İstanbul`un ve Türkiye`nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak ve bu arada yine yürümekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattıyla da bütünleşecek dev bir proje. Yüksek hızlı trenle Türkiye`mizin bizim dönemimizde tanışmış olması ayrı bir gururumuzdur. Bundan önce muasır medeniyetler seviyesine çıkmanın lafını yapan zihniyetler vardı ve Türkiye`de raylı sistemler konusunda attıkları en ufak adım yoktu. Ancak dönemimiz, gerek merkezi yönetim olarak bizler gerek yerel yönetim olarak İstanbulumuz`da büyükşehir belediyemizin atmış olduğu çok önemli adımlar var. Gerek metro sisteminde gerek hafif metroda gerekse raylı sistemlerin genelinde bu adımlar atılıyor. Tabii bizim çevreye ve tarihe gösterdiğmiz hassasiyet yapay değildir. Biz işin lafını yapmayız, gerçeğini yaparız. Bütün bu çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A`dan Z`ye dikkat etmek suretiyle bu yatırım gerçekleşmiştir. Bu adım buna göre atılmıştır ve bundan dolayı bu konudaki hassasiyetlerimiz 4 yıl bu projeyi ertelememize neden olmuştur. Bu hassasiyet bize bu noktada tabii çok şeylere maloldu, bunu da burada özellikle ifade etmem lazım."

Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak

Başbakan Erdoğan, tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacağını, her 2 dakikada bir trenin çalıştırılabileceğini anlatarak, "İstanbul`un kent içi ulaşımında raylı sistmein payı yüzde 8`den yüzde 28`e çıkıyor. Bu da bizim ayrı bir zenginliğimiz olacak" dedi.

Erdoğan, 1,5 asırlık geçmişe sahip demiryollarının, cumhuriyetin ilk 25 yılında en parlak dönemini yaşadıktan sonra yarım asrı geçen bir sürede ihmal edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz ise bu demiryolu seferberliğini başlattık. İstanbulumuz`da şu ana kadar yaklaşık 120 kilometrelik bir demiryolu ağı kuruldu. 2023`e vardığımızda bunu yaklaşık 720 kilometreye ulaştırmanın şu anda çalışmaları yapılıyor. Bunlar bize nasip oluyor. Tabii insanoğlu yerin üstünde ne yapılıyorsa bunu görüyor, yerin altında yapılanı görmüyor. Biz yerin altını da işliyoruz, yerin üstünü de. Yerin altında 4 kat sistem oluşturan ülkeler var. Bize de artık bir katlar yetmiyor. Yeri gelecek yerin altında nasıl şimdi dev binaların altında 3 kat, 4 kat, 5 kat, yerin altına giriliyorsa, aynı şey ulaşımda da olacak."

Erdoğan, İstanbul`un ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini, ulaşımdaki sıkıntının büyük olduğunu ifade ederek, "Başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken, aynen şurada gördüğünüz, nasıl bir viyadük sistemi varsa, buna benzer sistemleri bir kat değil, 2 kat, 3 kat, belki İstanbul`umuzun değişik yerlerinde yapmak zorunda kalacağız. Şu anda nüfus 15 milyona dayanıyor. Bunun için alınması gereken tedbirler var. Hepsi insan için, bu tedbirleri de almaya mecburuz" diye konuştu.

Daha önce yurt dışından ithal edilen tren setlerinin, bugün Eskişehir ve Adapazarı`ndaki fabrikalarda üretildiğine dikkati çeken Erdoğan, "29 Ekim`e aynı zamanda Eskişehir-İstanbul arası yüksek hızlı treni de yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Yani buradan bineceksiniz ve Ankara`ya ulaşacaksınız. 3-3,5 saat arası. Bir konfor ve bu konfor içerisinde artık bizim vatandaşımız inşallah bunun hazzını duyacak. Yemeğini, kitabını, gazetesini, herşeyini o ihtiyaçlarını orada giderecek. Çünkü başkaları bunu yakalarken, bu ülkenin evlatlarına da bu gerekirdi. Rabbime hamdediyorum, bu bize nasip oldu. Azmettik, gayret ettik, bunu başardık" ifadelerini kullandı.

Ülkemizin dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz

Başbakan Erdoğan, projede çalışan mimar, mühendis, işçilere, yüklenici firmalara ayrı ayrı teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki gelecek bizimdir. Mimarımızın, mühendislerimizin, ülkemizin, firmalarımızın kazandıkları var. Bunlarla birlikte çok daha farklı bir noktaya yaklaşıyoruz. Tabii ben burada diğer, Ankara, Sivas`ta ne oluyor bunları konuşacak değilim. Ankara, İzmir`deki hatları sizlere buradan anlatacak değilim. Bursa hattını anlatacak değilim. Bunlar şuan devam ediyor, çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ülkemizin dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz, dikkat edin, başkaları değil. Tüm bunların yanında ayrıca yine biz lüks karayollarıyla biz örüyoruz, başkaları bunu yapamadı. Geçmişten gelenler bunları yapamadı. Biz duble yol
dediğimiz zaman dalga geçenler, şimdi bu duble yollarda seyahatin hazzını duyuyorlar. Zamanla yarışan bir iktidar evet zamanı halkının ayağına getirdi."

"Vakit nakittir" sözünü hatırlatan Erdoğan, bunun gereğini yerine getirdiklerini söyledi.

Erdoğan, 4 saatlik yolların 3 saate, 2 saate düştüğünü anlatarak, bütün bunları insan, finans ve bilgi yönetimini iyi başarabilen AK Parti iktarının yaptığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelecek daha iyi olacak, hiç endişe etmeyin. Şimdi inşallah Ayrılıkçeşme`den Yenikapı`ya kadar yapacağımız bu yolculuğumuzun İstanbul`umuz, ülkemiz, milletimiz, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu test sürüşünün inşallah süratle tamamlanarak 29 Ekim cumhuriyetimizin yıldönümü kutlamalarına bir armağan olarak o günün bir taçlandırma alameti olarak yetişmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Hepinizin geçmiş Kadir Gecenizi kutluyorum. Şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum. Ülkemiz ve tüm insanlık için barışa vesile olmasını temenni ediyorum."

Başbakan Erdoğan test sürüşünü gerçekleştirdi

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Marmaray ile Ayrılıkçeşme-Yenikapı güzargahında test sürüşü gerçekleştirdi.

Test sürüşünün ardından gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, 150 yıllık bir rüyanın gerçekleştiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "29 Ekim 2013`te inşallah Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme işletmeye açılacağı gibi aynı zamanda da aynı gün fevkalede bir durumun olmaması halinde, Eskişehir İstanbul yüksek hızlı tren etabı hizmete açılmış olacak. Bu iki mutluluğu bir arada yaşayacağız. Bugün, bir test çalışmasıydı. Bu test çalışmasında 10 kilometrelik hattı arkadaşlarımzla beraber bugün, gerçekleştirmiş olduk, test ettik. Mutluluk içerisinde şunu söyleyebilirim ki hakikaten çok çok ciddi bir konfor. Bu ciddi konfor içerisinde ne gürültü ne patırtı var. Gayet sakin bir şekilde yolculuğunuzu gerçekleştiriyorsunuz. Bildiğiniz gibi birşey daha var o da Ayrılıkçeşme inşallah Kartal hattıyla burada `Bütünlükçeşmesi` oluyor. Buradan Kazlıçeşme ve Halkalı`ya kadar bu hat uzanacak. Banliyöler yenilendikçe çok daha farklı bir hale gelmiş olacak. Bugün bunu gerçekleştirdik, bunun mutluluğu içerisindeyiz" diye konuştu.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir