Siirt Üniversitesinde Tarım ve Hayvancılık Zirvesi gerçekleştirildi
Tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan Siirt Üniversitesi, sektörde faaliyet gösteren paydaşlar ile Siirt'in tarım ve hayvancılığının mevcut durumunu görüşmek üzere toplantı gerçekleştirdi.
Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak ile üst yönetimi, Ziraat ve Veteriner Fakültesi dekanları, tarım, hayvancılık ve arı ile ilgili uygulama, araştırma merkez müdürleri dış paydaşlarla, hayvan hastanesi, payetleme ve ihtisas projeleri ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.
Prof. Dr. Nihat Şındak, "İlimiz küçükbaş hayvancılıkta bir milyondan fazla küçükbaş hayvana sahip olduğunu, endüstriyel alanında büyük bir potansiyel barındırdığını, bu potansiyeli açığa çıkarmak için üniversite yönetimi olarak paydaşlarımızla üzerimize düşen sorumluğu yerine getirmeye hazırız." dedi.
Siirt'te tarım ve hayvancılığı geliştirilmesi amacıyla ilgili bakanlıklar ve müdürlükler nezdinde gerekli görüşmeler yapıldığını ve bu görüşmelerin aksatılmadan sürdürüldüğünü ifade eden Rektör Şındak, "Her türlü gayret ve çabayı gösterdiğimiz, hayvan hastanesi ve küçükbaş hayvan sperma payetleme merkezinin endüstri ile daha entegre ve işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmesi için hazırlıklarına tam hızla devam etmektedir. Hedefimiz ülke sathında tüm veteriner hekimlerimize küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamaya ilişkin eğitimler vermektir." ifadelerini kullandı.
Şındak, "Tarım Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi ile yaptığımız toplantı neticesinde tıpkı büyük baş hayvanlarda olduğu gibi küçükbaş hayvanlar için de suni tohumlama desteği verileceğini ifade etti. Bakanımız daha şimdiden yapılması planlanan her türlü çalışmalar ve katkılar için tüm paydaşlara ve akademik personele teşekkürlerini iletti. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması kapsamında, tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan üniversite olma sayesinde üniversitemizde tarım ve hayvancılık ile ilgili proje destekleri söz konusu olmaktadır." şeklindeki bilgiyi paylaştı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tekin Şahin, desteklenmeye hak kazanan projelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
Fıstık Fidanı Üretme Projesi; Fıstık fidanı üretme projemiz için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Üretim izni alındıktan sonra sertifikalı fidan üretimine geçirilecek.
Siirt Fıstığı Üretiminde Toprak Verimliliği Projesi; Bu projemiz de Siirt fıstığı için ihtiyaç duyulan toprak ve elementleri tespit etmeye yöneliktir. Daha kaliteli ve daha fazla miktarda fıstık üretmek için topraktaki verim eksikliğine yol açan sebepler tespit edilip, giderilecektir.
Türkiye’de bir ilk olan ve dünyada ise çok az ülkede bulunan küçükbaş hayvan Reproduktif Bioteknoloji (sperma payetleme, embriyo transferi ve damızlık yetiştirme) merkezimizin hayata geçirilmesi ve bölgede en büyük, ülkemizde ise ilk sıralarda yer alan son derece modern bir donanıma sahip hayvan hastanemizin hazır hale gelmesidir.
Ancak bunların yanı sıra, özellikle küçükbaş hayvancılıkla ilgili sorunların çözümlerine ilişkin birçok ihtisas projesi yürütülmektedir. Küçükbaş hayvanlarda yavru atma, meme hastalıkları, kuzu ve oğlaklarda ölümlere yol açan ishal ile ilgili projeler bunlardan bir kaçıdır.
Arıcılık Projeleri; Arıcılıkla ilgili yapılan ciddi çalışmalardan birisi şuan Siirt Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Proje kapsamında sadece bal üretimi değil aynı zaman da arı araştırma merkezimizin desteği ile arıdaki hastalıkların tespit edilmesi ve tespit edilen hastalıkların önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
Tarım ve hayvancılık ile ilgili gerçekleştirilen istişare toplantısına katılan dış paydaşlar:
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Demirhan, Tarım ve Hayvancılık İl Şube Müdürü Nurettin Gül, Doğa Kuruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Amcalar, Koyun ve Keçi Damızlık Birliği Başkanı Ali İlbaş Arıcılar Birliği Başkanı Faik Efe, Ziraat Odaları Birliği Başkanları Rıfat Gümüş ve Hüseyin Günbat, Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan. (İLKHA)