• DOLAR 34.56
  • EURO 36.201
  • ALTIN 2964.553
  • ...
Mardin TÜKODER Başkanı Öztürk: Özel okulların istediği fahiş ücretler ne vicdana ne de ahlaka sığar 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de örgün eğitimde sayıları 14 bin 179 olan özel okullar için eğitim ücretlerindeki artış oranı, 2023-2024 öğretim yılı için yüzde 65’le sınırlandırılmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl artış oranı belirlenirken ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi)'nin dahil edilmeden sadece TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi)'nin baz alınması özel okul yönetimlerinde tepkiye yol açtı. 

Sayıları 1,5 milyonu aşan özel okul öğrencileri ve velileri ise bu karara sevinirken, özel okulların eğitim ücretine yapamadığı zammı yemek, kitap, servis, giyim ücreti gibi yan hizmetlere yansıttığı gündeme geldi. 

Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı Öztürk, özel dershanelerden meslek liselerine dönüşen okullara ve özel okulların öğrencilerin ders kitapları, yardımcı ders kitapları ve yemek ücretinde fahiş fiyatla her geçen yıl daha da artış gösterdiğini ve gittikçe devam ettiğini belitti. 

Öztürk, "Malum özel dershaneler kapandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından isteyen dershanelerin meslek lisesine dönüştürülmesi devlet tarafından destek verilmesi, bir kısım masraflarının ödeneceğini ve velilerinin de ücretsiz olarak özel okullara gönderilebileceği kararı alındı. Bu uygulamanın güzel tarafları, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen açığının kapatılması, yeni açılacak okulların devlet tarafından teşvik edilmesi ve dersliklerin yetersizlikleri açısından önemli ve yerinde bir karardır. Ancak özel dershanelerinin ilk başlarda olumlu yönde gitmesiyle son zamanlarda fiyat artışları anormal bir şekilde yükseldi." ifadelerini kullandı. 

"Geçen yıl fiyat artışları yüzde 100 ve yüzde 150 fiyat artışı söz konusu iken bu yıl Yüzde 500 ila bin arası fahiş fiyat artış gösterdi" 

Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı Musa Öztürk

Öztürk, özel okulların yemek, yardımcı kaynak kitapları ve diğer alanlarda fahiş fiyatları her geçen sene arttırdığına dikkat çekerek, "İlk bir 1-2 yıl ders, kitap, servis veya yemek fiyatları makul bir şekilde yükseliyordu. Veliler tarafından da pek fazla şikâyet edilmiyordu. Geçen senden başlamak üzere özel okulların özellikle yemekhane ve yardımcı ders kitapları adı altında çok fahiş fiyat istenildiğine müşahede ettik. Geçen yıl fiyat artışları yüzde 100 ve yüzde 150 fiyat artışı olduğuna şahit olmuştuk. Zaman zaman ulusal basında da bu konular yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığından da bu yönde taleplerimiz oldu. Ancak her türlü olumsuz yönde cevaplar geldi. Genel olarak ülkede bir sorun halini taşımaktadır. Özelde Mardin'de dershaneden dönüşen özellikle meslek liseleri kitap artışlarında yüzde 500 ila bin arası artış isteniyor. Yüzde 500 ila bin arası fahiş fiyat arttırmak ne ekonomiğe ne vicdana ne ahlaka sığar. Milli eğitim camiasına asla kabul edilir bir durum değildir." şeklinde belirtti. 

"Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda sınırlama veya yasal düzenleme getirmesi gerekmektedir" 

Bu mağduriyetin gittikçe büyümemesi için yetkililere ve bu durumun kabul edilmemesi için velilere seslenen Öztürk, "Özellikle Milli Eğitim Bakanlığının bu konuya el atmasını talep ediyoruz. Yüzde 500 altında fiyatları arttırmak etik değildir. Zaten Milli Eğitim müfredatı kapsamında devlet ders kitaplarını ücretsiz bir şekilde veriyor. Yardımcı ders kitaplarına gerek kalmaksızın müfredat olduğu gibi uygulanabilir. Her bir ücret artışının da belli bir sınırı olmalıdır. Bizzat şahit olduğum geçen yıllarda ders kitaplarını 2 bin 500 liradan 14 bine yakın bir fiyat sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda sınırlama veya yasal düzenleme getirmesi gerekmektedir. Veya en azından bu okul yöneticilerine biraz vicdanlı olması konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Veliler de bu konuda itiraz etmesini arzu ediyoruz." şeklinde dile getirdi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir