• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Şanlıurfa'da organomineral gübre üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Harran Üniversitesi tarafından toprakların kireçten ve ph'tan kurtulup bitkiye daha fazla verim verebilmesi amacıyla Organomineral gübre üretimi yapılıyor.

Organomineral gübrenin yaklaşık 14 yıldır kullanıldığını belirten Harran Üniversitesi TEKNOKENT'te Organik ve Organomineral Gübre AR-GE Çalışması yapan Kerim Aydın, gübre hakkında İLKHA'ya konuştu.

Gübrenin yüzde 70'inin Türkiye'den yüzde 30'unun da yurt dışından temin edildiğini söyleyen Aydın, yapılan çalışmalarla tamamen yerli ürün yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Çalışmanın 11 elementten olduğunu dile getiren Aydın, bir yılda yapılan bir çalışmayla yaklaşık 5 yıllık etki ederek verimin erken alınabildiğine dikkat çekti.

"Yerli ve milli ürün elde edeceğiz"

Kerim Aydın

Aydın yaptığı açıklamada, "Topraklarımızın kireçten, ph'tan kurtulup bitkiye daha güzel verim verebilmesi için yapmış olduğumuz bir çalışmadır. 11 elementten oluşuyor. Bu buluşların yüzde 70'i Türkiye'den temin ediliyor. Yüzde 30'u da yurt dışından geliyor. Bu yüzde 30'u hocalarımız yaptığı çalışmayla yüzde 10'a düşürecek. Daha sonra tamamen yerli ve milli ürün elde edeceğiz. İlk 3 elementi topraktaki ph ve kireci düşürüp toprağın olsen olmasını sağlayabilmek için düzenlemesini sağlıyoruz." dedi.

"Tamamen bitkideki verimin artışını sağlıyoruz"

Gübre ile verimin daha kolay elde edildiğini belirten Aydın, "Organik, demir içeriğini artırıyoruz. 3 elementte ise verilen bitkinin gelişimini hızlandırıp yıllar yıla öne almak için bir yılda yaptığımız bir çalışma 3-5 yıllık bir görünümü sağlayıp verimin daha erken alınması, milli servete daha erken kazandırılması ve geri kalan elementte ise tamamen bitkideki verimin artışını sağlıyoruz. Örneğin Urfa fıstık bölgesi olduğu için fıstıktaki karagözün vermiş olduğu, bir karagözden 10 habbe çıkıyorsa bunu 20 habbeye çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.

"Kimyasal gübrelerle bir nevi savaşıyoruz"

Gübreyle birlikte gözle görülebilir bir farkın ortaya konulduğunu söyleyen Aydın, "Yeni ekilecek olursa bir yaşından itibaren kontrol altına alıyoruz. Ekilen ile ekilmeyen yüzde yüz gözle görülebilir bir fark alıyoruz. İlk adımda gittiğimiz arazilere ürünlere tanışan çiftçilerimizle başından son dakikasına kadar ücretsiz ilgileniyoruz. Zamanında verilen, atalarımızdan gelen toprağımızdaki oluşumun yok olmasına neden olan kimyasal gübrelerle bir nevi savaşıyoruz. Organomineraldir. Yüzde 30 kimyasal, yüzde 70 organiktir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir