• DOLAR 34.499
  • EURO 36.408
  • ALTIN 2955.416
  • ...
Saat tamirciliği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'da yaklaşık 30 yıldır saat tamirciliğini yapan 54 yaşındaki Yaşar Yalçın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojiye yenik düşen mesleğin, yeni çırakların da bulunamamasıyla giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yaşar Yalçın

Ömrünün büyük bir bölümünü saatler arasında geçiren Yalçın, 5 metrekarelik dükkânda zanaatını icra ediyor.

90'lı yıllarda Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden geldiği Batman'da çırak olarak başladığı saat tamirciliğine o günden bu yana severek devam ettiğini aktaran Yalçın, meslek sayesinde okuttuğu 4 çocuğundan 2'sinin kamuda çalıştığını, bir çocuğunun üniversite okuduğunu, diğerisin ise ortaokul öğrencisi olduğunu ifade etti.

Hem iş yeri hem de evinin kira olduğunu dile getiren Yalçın, yıllardır döktüğü alın teriyle bugünlere geldiğini kaydetti.

Yeni çıkakların yetişmemesi ve teknolojinin ilerlemesi nedeniyle saatçilik mesleğinin ise yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğuna dikkat çeken Yalçın, yeni neslin zanaata pek önem vermediğini söyledi.

Geçmişte herkesin zanaata büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Yalçın, şimdilerde ise bu ilginin kalmadığına işaret etti.

"Eskiden herkes zanaata koşuyordu"

Bu durumun toplum için hiç de iyi olmadığını ifade eden Yalçın, "1991-92'de Batman'a geldim. Saatçiliğe başladım. O gün bugündür bu işi yapıyorum. Eskiden zanaatın kıymeti vardı. Herkes zanaata koşuyordu. Ekmek vardı, geçim vardı. Maalesef şu anda bitiyor. Yeni nesil bunu kabullenmiyor. Daha fazla lüks hayat istiyor. Kolay yollardan köşeyi dönmeye çalışıyorlar. Bu da bizim için, geleceğimiz ve toplum için iyi bir şey değil." dedi.

"Ev alamadım, aç da kalmadım"

30 yıla yakındır emeğiyle bugünlere kadar geldiğini vurgulayan Yalçın, "Çok şükür çocuklarımı besliyorum. 4 çocuk büyüttüm. Ev alamadım, aç da kalmadım. Şu anda da kiracıyım. Günlük ekmeğimi çıkarıyorum. Tabi eskiden daha iyiydi. Daha çok kazanıyorduk. Belki o zaman birkaç kuruş biriktirebiliyorduk, şu anda o da yok. Şu anda günlük çalıştığımız akşama yetmiyor. Emin olun yetmiyor." diye konuştu.

"Çırak yetişmiyor"

Yeni çırakların yetişmemesi nedeniyle kendilerinden sonra saat tamirciliğinin kalmayacağını belirten Yalçın, şöyle devam etti:

"Çırak falan da yok. Bizden sonra bu meslek bitiyor. Saatçilik, zanaat alanında bitiyor. Satış olabilir ama tamir bitiyor. Çırakta yetişmiyor. Çırak bu mesleği zaten kabullenmiyor. Zor bir meslektir. Diyebilirim dünyanın en zor mesleklerinden biri saatçiliktir. Her gün yeni bir model çıkıyor ve onunla yarışmak zorunda kalıyorsun. Teknolojiyle birlikte kendini yenilemek zorundasın, o da zor. Çırak yetişmiyor. Bundan dolayı bu meslek bitecek."(İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir