• DOLAR 34.593
  • EURO 36.252
  • ALTIN 2993.811
  • ...

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, deprem öncesi Adıyaman'da kurmayı planladıkları tesisin deprem sonrasında kurulması için çalışmalara hız vereceklerini kaydetti.

Adıyaman Organize Sanayi Toplantı Salonunda sanayicilerle bir araya gelen Demir Adıyaman'da istihdamı artırarak depremin yaralarını elbirliğiyle sarabilmenin yollarını aradıklarını dile getirdi.

Depremin büyük yıkıma neden olduğunu dile getiren Demir, "Bu büyük felekten şehrimize tekrardan geçmiş olsun diyoruz. Kayıp çok büyük Allah ölenlerimize rahmet etsin, kalanlarımıza sabırlar versin. Felaketin büyüklüğü ve boyutu herkesçe malumdur. Ama inşallah bunun altından hep beraber kalkacağız. Milletçe herkes deprem bölgesine yardım etmek istedi ve yardım etmek istiyor. Bizde Savunma Sanayisi olarak ihtiyaçlarla ilgili olarak AFAD'la koordineli olarak bir dizi faaliyette bulunduk. Uzun süreli projeler ve yaraları uzun süreli sarmak için de daha kapsamlı çalışmalarda bulunmak bir şart." dedi.

Deprem konutlarında cazibenin olması gerektiğini dil getiren Demir, "Kalıcı konutların yapılması konusunda devletimiz önemli bir çaba içinde. Bizlerde konut projelerine katkı da bulunalım ama konutla beraber yatırım ve istihdam da önemli bölgenin kalkınması açısından olmasa olmazlardan birisidir. Depremden önce diğer bazı illerimizde yaptığımız gibi Adıyaman'a da bir ziyaret yapıp bölgenin sanayicileriyle tanışmak, savunma sektörüyle onları tanıştırmak Adıyaman sanayisinin mevcut durumu ve potansiyelini o potansiyele nasıl bir katkı çıkartırız diye bir çalışma yapacaktık. Ama depremle beraber çalışmayı bir boyut öteye geçirmek gerektiğini hissettik. Sadece yerel kabiliyetler ve mevcut kabiliyetlerin nasıl örtüşebileceğini kabiliyetli bir şekilde işletmelerimizin burada ellerini taşın altına koymaları, belirli yatırımlar yapmaları ve uzun soluklu olarak ta bölgede varlıklarını sürdürmeleri. Yanında da istihdam ettikleri depremzede vatandaşlarımızın da iskanlarıyla ilgili tedbirler almak. İşleri yanında belirli uydu kentler, mahalleler oluşturup bir toplu kalkınma hareketine gidebilirdik. Tabi biz konut derken tamamen kendine yeten her türlü sosyal donatısı olan bir yapı olmasını istiyoruz. Burada oluşacak yapıla o kadar cazip olmalı ki büyük illerden de biz gelip burada çalışmak istiyoruz diyebilsinler. Bu seviyede bir standart düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yüz artı yüz iki yüz kişilik bir istihdamı ön görüyoruz"

"Adıyaman özelinde de sektöre yönelik gördüğümüz kablo konnektör meselesi var. Bu genelde uzman kişilerin daha yakından bileceği bir şey. Ama gerek hava ve deniz gerekse kara araçlarımızda çok sayıda kilometrelerce uzunluğunda kablolar kullanıyoruz. Kabloların birbirlerine bağlanıp, demetler yapılıp ve çeşitli özellikte olmaları gerekiyor. Bu konuda ihracatımız artıkça hava, kara, deniz araçlarımızın ihracatı da artıkça giderek artan bir darboğazla karşı karşıyayız. Türkiye'nin bu alanda yatırıma ihtiyacı var. Bu kabloları birbirine bağlayacak konnektör dediğimiz, yüzde seksenini ithal ettiğimiz bir bağlantı elemanı var.  Bunlarda büyük bir eksiğimiz var. Bu ikisini bir araya getirdiğimizde kara, deniz ve hava araçlarımızın bu tür bağlantı sistemlerini dört dörtlük sağlayacak bir tesisin Adıyaman'da olması bizce mükemmel bir yatırım olur dedik. Yine en çok kullanılan ve en çok sofistikel özellikli ürünler havacılıkta olduğu içinde TUSAŞ'a burada olun dedik. TUSAŞ'ın yanında ASELSAN, ROKETSAN'da burada kullanıcı olarak devede olacaklar. TUSAŞ yönetim kurulu başkanımızdan da bu anlamda söz aldık. Bu anlamda bölgede ilk planda yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacağız. Yüz artı yüz iki yüz kişilik bir istihdamı ön görüyoruz." şeklinde konuştu.

 Ama ileride sanayicilerimizin de katkısıyla bu yatırım ve istihdamın daha da gelişmesini hatta mevcut tesisin sadece savunma ve askeri alanda değil diğer birçok alanda sivil havacılık dahil olmak üzere ürün vermesini bekliyoruz. Bu alanlardaki özellik oldukça katma değerli ve niş ürünler olduğu için normal bir kablo demetini 100'e satıyorsan bunu 800'e bine satmanız çok daha mümkün. Buraya kaliteli bir üretim alanı getirmek istiyoruz." dedi. (İLKHA)