• DOLAR 32.549
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2440.235
  • ...
Çiftçiye sulamada %50 indirim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Aydemir

Çiftçilerin su kullanım bedeline yüzde 50 indirim yapılacak. Su kullanım hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor. Amaç, gıda arz güvenliğinin ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunmak.

Bu kapsamda, sulama birlikleri tarafından belirlenen su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'si öncelikle üretici tarafından ilgili sulama birliğine ödenecek. Geriye kalan yüzde 50'si ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliklerine aktarılacak.

TARIMSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AMAÇLANIYOR

Destekten faydalanacak üreticiler için bazı koşullar var. O üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olması gerekiyor. Destekleme ödemesine esas veriler ile sistemdeki verilerin uyumlu olması şartı da var. Sulama birliklerine kayıtlı üreticilerin su kullnım hizmet bedelinin yüzde 50'sini, kooperatife kayıtlı olanların ise tamamını dönem içerisinde ödemiş olması gerekiyor. 


Kalan yüzde 50'si için hazırlanan hesap özetleri, ödenmek üzere Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarının ilk haftası içinde bakanlığa gönderilecek. Bakanlık bütçe imkanları çerçevesinde ödemeleri yapacak.

DESTEKTEN NASIL FAYDALANILACAK?

Peki, ön yüklemeli ve peşin ödemeli elektronik kartlı sayaç kullanımında destek nasıl olacak? Sulanan bitkinin su ihtiyacına göre hesaplanan miktardan fazla su yüklemesi yapılmayacak.

Peşin ödeme yapan çiftçinin ise su kullanım hizmet bedelinin yüze 50'si suyu kullanan üretici tarafından sulama birliğine ödenecek. Ve ödenen bu miktar, bakanlık tarafından sulama birliğine üreticiler adına yapılacak ilk ödeme taksitinin hesap özetinde yer alacak. Ölçüm çalışmalarıyla belirlenen su kullanım hizmet bedelinin fazla ya da az olma durumuna göre mahsuplaşma işlemi yapılacak.

ÜRETİCİ, "ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ"NE KAYITLI OLMALI

Bu desteğe başvuran çiftçi, destek ödemesinin bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapılmasını kabul etmiş olacak. Ödemeler bankanın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.

Kaynak: CNN Türk

Bu haberler de ilginizi çekebilir