Düşük karbonhidratlı bir beslenme tarzı ölüm riskini artırabilir
Yeni bir araştırmaya göre, düşük karbonhidratlı beslenme tarzı ölüm riskini yüzde 38 artırabilir.
Düşük karbonhidratlı bir beslenme şeker, ekmek ve nişastalı sebzeleri kesmeyi ve bunun yerine et, yumurta, süt ürünleri ve yapraklı sebzeleri yemeyi içeriyor.
Şarku’l Avsat’ın Yahoo News’ten aktardığı habere göre, araştırma ABD’deki Harvard Üniversitesi ve Tulane Üniversitesi’nden Çinli bilim insanları tarafından yürütüldü.
Araştırmada beslenme tarzı ve yaşam süresi arasındaki bağlantılar analiz edilerek, 1990’lardan kalma 50 ila 71 yaş arası 371 bin 159 katılımcının verileri incelendi.
Araştırmacılar, düşük karbonhidratlı beslenmenin herhangi bir nedenle ölüm riskini yüzde 38 artırdığını buldu.
Bu arada, kilo vermeyi veya zindeliği artırmayı hedefleyenler için bir başka popüler seçim olan meyve ve sebze yemeye odaklanılan az yağlı bir beslenme tarzının, erken ölüm riskini yüzde 34 azalttığı görüldü.
Spesifik olarak, az yağlı beslenmeyle yüzde 16 daha düşük kardiyovasküler ölüm ve yüzde 18 daha düşük oranda kanser nedeniyle ölüm kaydedildi.
Bulguları Journal of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, yaygın inanışın aksine, sağlıklı karbonhidratlar arasında patates, ekmek, pirinç, makarna ve kepekli tahıllar gibi nişastalı yiyecekler bulunduğuna dikkat çekilerek, fark yaratanın onları pişirme şekli olduğuna vurgu yapıldı.
Çalışma ekibine göre, sağlıksız karbonhidratlar arasında tatlılar, şekerli içecekler, dondurma ve şeker bulunuyor.
Aynı şekilde, çoğu yağ sağlıksız olarak kabul edilirken, yememiz gereken bazı doymamış yağlar da var. Bunlar arasında avokado, bazı kuruyemişler, balık ve zeytinyağı sayılabilir.