• DOLAR 32.425
  • EURO 34.677
  • ALTIN 2395
  • ...
29 yıl önce köylerini terk eden köylüler sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1994 yılında, 29 yıl önce bölgede ki terör olayları nedeniyle Yokuşbağlar köylüleri, yaşadıkları köyü evlerini, bahçe ve tarlalarını bırakıp şehir merkezine yerleşmek zorunda kaldı.

Tarım ve hayvancılık dışında bir meslekleri olmayan Mehmet Demir (71) ve Hayrettin Ekinci (67) sebze fideciliği yapmaya başladı.

Bütün geçimlerini fide üreterek sağlayan Mehmet Demir ve Hayrettin Ekinci, ilkbahardan itibaren fide yetiştirerek çarşı merkezinde kurdukları tezgâhlarda satışa sunuyor.

Sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşın fide alıp bahçelerinde ektiğine dikkat çeken köylüler, fidelerini satabilecekleri bir yerlerinin olmamasından şikâyet ediyor.

"Çiftçiliği hiç terk etmedik geçimimizi fide üreterek sağlıyoruz"

Mehmet Demir

1994 yılında köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Mehmet Demir, "Siirt merkeze yerleştikten sonra sebze fidesi üretmeye başladık, Çiftçiliği hiçbir zaman terk etmedik. İlkbaharın gelişiyle birlikte serada ektiğimiz tohumlar 2 ayda yetişiyor, daha sonrada çarşı merkezinde satışa sunuyoruz. Domates, patlıcan, salatalık, reyhan, kabak ne isterseniz yetiştiriyoruz." dedi.

"Tek isteğim fidelerimi satabileceğim bir yer olması"

Geçimlerini fide üreterek sağladıklarını belirten Demir, "Tek başıma bu işi yapamam, çocuklarımla birlikte fide yetiştiriyorum, daha önce çarşı merkezinde satıyorduk ama şu anda izin verilmediği için kaldırımda satıyorum. Sebze fiyatları şu anda pahalı, domates 15 lira, soğanın kilosu 25-30 civarında vatandaş ne yapsın? Tabi ki fide alıp kendi bahçesini ekecek. Ben 50 yıldır fıstık aşısı da yapıyorum ve bunu ücretsiz yapıyorum. Tek isteğim, fideleri satabileceğim bir yer verilmesi, çiftçi olmasa vatandaş ne yapacak? Her kes efendi olmaz ki." şeklinde konuştu.

Köylerini terk ettikten sonra şehir merkezinde bulunan evinin bahçesinde fide üretmeye başladığını belirten Hayrettin Ekinci ise fide üretiminin nasıl yapıldığını şu sözlerle anlattı:

"Kasalarda 40 adet fide var kasası 50 lira tane ise 2,5 lira"

Hayrettin Ekinci

"Önce biraz hayvan gübresi getiriyoruz. Daha sonra poşetlere dolduruyoruz, daha sonra tohumları yerleştirip suladıktan sonra fideler yetişmeye başlıyor. Bu işlemler Mart ayında başlıyor, 2,5 ayda da fideler yetişmeye başlıyor. Daha sonrada kasalara koyup çarşı merkezinde vatandaşlara satıyoruz. Yetiştirdiğimiz fideler, sivri biber, dolmalık biber, reyhan, çilek, patlıcan, domates var. Kasalarda 40 adet fide var. Kasası 50 lira, tane ise 2,5 lira." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir