Cezayir'de kuraklık alarmı
Cezayir, yağışların azalması ve son yıllarda gündemde olan kuraklık nedeniyle, tarım alanlarını kurtarmak ve yağmur sularına alternatif olarak deniz suyunu arıtmak gibi bir dizi önlem alıyor.
Cezayir, kışın başında kuzey bölgelerde büyük miktarda yağmur ve kar yağışı ile umut verici bir dönem yaşasa da mart ayının başından bu yana barajları, yer altı sularını ve benzer şekilde tarım mahsullerinin su rezervlerini etkileyecek şekilde yağışların ciddi oranda azaldığı günlerden geçiyor.
Yetkililere göre, ülkenin batı ve orta kesimleri kuraklıktan en çok etkilenen bölgeler olurken kuzey kesimleri kısmen daha iyi durumda.
Bu yılki durum, ülkenin 3 yıldır yaşadığı, baraj, yer altı suları ve hatta pınarlardaki su seviyelerinde düşüşe neden olan kuraklık olgusunun devamı olarak değerlendiriliyor.
Cezayir, tarım sektörü için özellikle de ülkenin kuzey bölgelerindeki tahıl ekimi için büyük ölçüde yağmur suyuna bağlı durumda.
Cezayir Sulama Bakanı Taha Derbal, ülkede kuraklık için çanların bir kez daha çalmaya başladığını belirterek, Cezayir'de mevcut durumda, kişi başına yıllık pay olarak 440 metreküp su düştüğünü kaydetti.
Derbal, ülkedeki 19 kentin su kıtlığı yaşadığını ve söz konusu kentlerden 10'unun bu durumdan ciddi olarak etkilendiğini halihazırda 7 kentte su kıtlığına çözüm arayışının hızlı şekilde sürdüğünü ifade etti.
Barajların içme suyu ihtiyacının sadece yüzde 22'sini karşıladığını belirten Derbal, su kuyularının bu ihtiyacın yüzde 60'ını, arıtma tesislerinin de yüzde 18'ini karşıladığını belirtti.
Temiz su ihtiyacının ülkenin 150 kilometre derinliğe kadar sahil şeridindeki denizden arıtma yoluyla giderilmeye çalışıldığını aktaran Derbal, yıllık içme suyu ihtiyacının 3,6 milyar metreküp, tüm ülkenin su ihtiyacının da 11,3 milyar metreküp olduğunu söyledi.
Derbal, sahil şeridi boyunca bulunan 25 arıtma tesisiyle 821 milyon metreküp suyun arıtıldığını, arıtılan atık su hacminin şu anda 500 milyon metreküp olduğunu ve eski dağıtım şebekelerinin ise suyun yüzde 30’unun zayi edilmesine yol açtığını aktardı.
Cezayir hükümeti, 26 Nisan'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, "su kıtlığı" olarak nitelendirdiği bu iklimsel durumla mücadele için bir dizi önlem paketi açıkladı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, 2023'ün başında kuraklıkla mücadele kapsamında hükümete, ülkenin 1200 kilometrelik sahil şeridi boyunca su arıtma tesislilerinin artırılması talimatı vermişti. (İLKHA)