• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
`Ramazan ayına rağmen İslam dünyasında kan ve gözyaşı akıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Özel bir otelde verilen iftar yemeğine Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Mustafa Bilici, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, vali yardımcılarından Mehmet özel, ilin kanaat önderleri, köy muhtarları ve mülki amirler katıldı.


Burada konuşan Vali Karaloğlu, Mübarek Ramazan ayının son haftasına girildiğini hatırlatarak, "Bizlerde muhtarlarımızla, kanaat önderlerimizle, kamu görevlilerimizle sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya gelip hasbihal eldim, dertleşelim ve bir iftar sofrasını da beraber paylaşalım istedik. Ülkemiz, bölgemiz ve dünya zor bir dönemden geçiyor. Etrafımıza baktığımızda özellikle İslam coğrafyasında, orta doğuda mübarek Ramazan ayına rağmen kan ve gözyaşının oluk oluk aktığını görüyoruz. İnsanların katledildiklerine şahit oluyoruz" dedi.


"Ot yüzünden 15 günde 17 vatandaşımız katledildi"
Son günlerde köylerde yaşanan ve ölümlerle sonuçlanan kavgalara da değinen Karaloğlu, "15 gün önce Başkale ilçemizde iki vatandaşımız katledildi niye biliyor musunuz? Ot yüzünden. Son 15 günde tam 17 vatandaşımız katledildi. Komşu ve akrabası tarafından amcaoğlu tarafından katledildi. Bizim dinimize göre günahsız bir insanın öldürülmesi bütün insanlığın öldürülmesi gibidir. Ama ne hikmetse ot yüzünden, sınır anlaşmazlığı yüzünden, kıskançlık yüzünden cinayetler bölgemizde ve ilimizde devam ediyor. Bu konuda muhtarlarımızın ve dini kanaat önderlerimizin bize yardımcı olmaları lazım. Artık bu bölgede illerimizde ilçelerimizde ve köylerimizde bu cinayetlerin olmaması lazım… Buna bir dur dememiz lazım. Buna bağlı kan davlarımız var. Öncelikle bu cinayetlerin ve kan davalarının son bulması lazım" şeklinde konuştu.


"Kız çocuklarının evlendirilmesi cinayettir"
Kız çocuklarının evlendirilmemesine değinen Karaloğlu, "Bölgemizde yine yaygın olan 11-12-13 yaşlarında kız çocuklarını daha çocuk yaşta oyun ve eğitim çağındaki çocukların evlendirilmesi meselesi var. Bana göre bu bir cinayettir. Artık buna son vermemiz lazım. Özellikle genç kızların yaşlılarla evlendirilmesi sonucunda son derece sosyal olarak problemli konular ortaya çıkıyor. 25-28 yaşlarında 4-5 çocukla dul kalmış gencecik kadınlarımız gelinlerimiz var. Bunların temelinde de bu genç yaşta yaşlı insanlarla kız çocuklarının evlendirilmesi meselesi var, maalesef buna bir çözüm bulmamız lazım" ifadeleri kullandı.


31 ille birlikte Van`ın da büyükşehre dönüştürüldüğünü ifade eden Karaloğlu, "Van büyükşehir oldu. 2014 Mart seçimleriyle beraber Van büyükşehir belediyesi olacak. Köyler olmayacak. Köylerimizin tamamı mahalle olacak. Belde belediyelerimiz olmayacak belde belediyeleri 13 tane ilçe belediyesi ve onların üzerinde de bir büyükşehir belediyesi ile Van`ın tamamı yönetilecek ve idare edilecek" dedi.

Çözüm sürecine sahip çıkılması gerektiğini aktaran Karaloğlu, bu süreçte yatırımların da arttığını söyledi.


Bilici: "Belediye Van`ı Kerbela`ya çevirdi"
Daha sonra konuşan Van Milletvekili Mustafa Bilici ise Van Belediyesinin sorunlara lakayt kalmasını eleştirerek, "Van Belediyesi 5 yıllık süreç zarfında Allah aşkına kaç tane yeni park yaptı. Yeni kaç tane yol açıldı. Ne kadar alt yapı tamamlandı. Ne kadar üst yapı tamamlandı. Bu aziz Ramazan`da Vanlı hemşerilerimizi susuzlukla imtihan etmektedir. Van`ı Kerbela`ya çevirdiler. Hiçbir çaba da sarf etmiyorlar. AFAD tarafından tankerlerle su taşınmak suretiyle bu su ihtiyacı giderilmeye çalışılıyor. Böyle bir şey olamaz, bu sizin asli görevinizdir. Bunları yerine getirmeniz gerekiyor. Belediyenin bu ilde yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştırabilmeleri için bu ilin yaşanabilir bir il olması için üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Ben bu çağrıda bulunmak istiyorum" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir