Kuzey Denizi yeşil enerji santraline dönecek!
İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, İrlanda, Norveç ve Lüksemburg liderleri ve enerji bakanları ile AB Komisyonu yetkilileri, Belçika'nın Oostende şehrinde, Kuzey Denizi'ndeki deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımları ve bağlantılarını artırmak için düzenlenen Kuzey Denizi Zirvesi'nde bir araya geldi.
Zirvenin ev sahibi Belçika Başbakanı Alexander De Croo, program kapsamında düzenlenen basın toplantısında, "Bu zirve, Kuzey Denizi'ni dünyanın en büyük yeşil enerji santrali yapmak için önemli bir kilometre taşını ortaya koyuyor." dedi.
De Croo, bölgede 2030'a kadar 130 gigavat, 2050'ye kadar da 300 gigavat deniz üstü rüzgar elektrik üretim kapasitesi kurulmasını hedeflediklerini vurguladı.
Hedeflerin yakalanması halinde, Avrupa kıtasında elektriğin 300 milyon haneye Kuzey Denizi'nden sağlanacağına işaret eden De Croo, böylece, daha yeşil, enerjide bağımsız, istihdam yaratmaya devam eden, ağır sanayi faaliyetlerini Avrupa kıtasında tutabilen, sürdürülebilir bir şekilde büyüyen bir Avrupa kurmayı amaçladıklarını anlattı.
Yenilenebilir yatırımları hızlandıracaklarına işaret eden De Croo, "Kurulumu hızlandırmak istiyorsanız, imar ve ihale gibi süreçleri ve finansman modellerini standart hale getirmelisiniz." diye konuştu.
De Croo, mevcut durumda yılda yaklaşık 7 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerji santrali inşa kapasiteleri olduğunu anımsatarak, "Hedeflerimize ulaşmak istiyorsak yılda 20 gigavata ulaşmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bu hedefi yakalamanın ancak özel sektöre yardım edilmesiyle mümkün olabileceğini anlatan De Croo, ülkelerin birlikte hareket etmesi ve hızla ilerlenmesi gerektiğini vurguladı.