• DOLAR 34.463
  • EURO 36.327
  • ALTIN 2937.634
  • ...
Elektrikli araç üretiminde ilk aşama tamam...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç üretimi çağrısına, 20 konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu belirterek, başvuruları değerlendiren TÜBİTAK'ın, 10 konsorsiyumun projesini elediğini, başvurular arasında otomobil, otobüs ve hafif ticari araç projelerinin bulunduğunu açıkladı.

 

Bakan Ergün elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından açılan çağrının ilk aşamasının tamamlandığını bildirdi.

 

TÜBİTAK'ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli otomobile ilişkin, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında çıkılan "Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi" başlıklı çağrıya 20 konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu belirten Ergün, başvuruları değerlendiren TÜBİTAK'ın, 10 konsorsiyumun projesini elediğini söyledi.

 

Ergün, başvuruların, üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları (PYK) ile Elektrikli Araç Üretici Kuruluşlarının (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından yapıldığını dile getirerek, buna göre, PYK'ların tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge çalışması yapacağını, AÜK'lerin ise geliştirilecek bileşenleri kullanarak yerli elektrikli aracı üreteceğini anlattı.

 

Bakan Ergün, 10 projenin ikinci aşamaya geçmeye hak kazandığını belirterek, başvurular arasında otomobil, otobüs ve hafif ticari araç projeleri bulunduğunu kaydetti.

 

"Projelerin 12'si otomobil için"

Nihat Ergün, üretilecek elektrikli aracın segmentinin yurt içi ve yurt dışı pazar imkanları ve rekabet şartlarına göre üretici kuruluşlar tarafından belirlendiğine işaret ederek, tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında 12 otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesinin yer aldığını, 3 projede ise segmentin belirtilmediğini ifade etti.

 

TÜBİTAK'a yapılan 20 proje başvurusunun mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildiğini vurgulayan Ergün, akademisyenlerin ve konunun uzmanlarının yer aldığı komisyonların, PYK ve AÜK'lerin hazırladığı projeleri ayrı ayrı incelediğini söyledi.

 

Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 projenin "Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi" çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandığına işaret eden Ergün, ikinci aşamada konsorsiyumların, ayrıntılı projelerini Aralık 2013'e kadar TÜBİTAK'a sunacağını, son değerlendirmede yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak projelerin belirleneceğini söyledi.

 

"İlk prototip 4 yıl içinde yapılacak"

Bakan Ergün, desteklenecek projelerin en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağını ve bu süre sonunda prototip araçların hazır hale getirileceğini bildirerek, ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçileceğini belirtti.

 

Üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacağını dile getiren Ergün, TÜBİTAK'ın sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye'de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredeceğini anlattı.

 

"İlk müşteri kamu olacak"

Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacağını ve yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmalarının etkinleştirileceğini dile getirdi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geçen hafta TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve beraberindeki heyeti kabulünde, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, "Babalar var ama o kadar yiğit değiller, bu konuda yiğitlik göstermediler şimdiye kadar. Yiğitler var aşağıda ama onlar da baba değiller. Ya onlardan biri, ikisi birleşecek baba olacaklar. Ya da gerçekten bu işin babası olanlar bir yiğitlik yapacaklar, Türkiye'de markalaşma konusunda adım atacaklar" demişti.

 

Bu konuda bazı çalışmaların yapıldığını, bazılarının da hala sürdüğünü dile getiren Ergün, "Hem fosil yakıtlı araçlarla ilgili hem de elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar var. Belki elektrikli araç markalaşması süreci, daha hızlı bir şekilde hareketlenebilir. Çünkü TÜBİTAK da bu konuda bir çağrıya çıktı ve önemli bir Ar-Ge desteği vereceğini ilan etti.

 

Elektrikli araç teknolojilerinin üretilmesi ve geliştirilmesi sürecinde, ötekine nazaran daha hızlı bir çalışma başlamış olacak" değerlendirmesinde bulunmuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir