• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Bu ülke halen 12 Eylül Anayasası'yla yönetiliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2013 yılı ilk 6 ay İnsan Hakları İhlalleri Raporu'nu açıkladı. 6 aylık süreçte hak ihlalleri rakamlarında ciddi düşüşlerin göze çarptığını belirten İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, bu düşüşe rağmen halen birçok alanda ciddi hak ihlallerinin yaşandığını kaydeden Çelebi, özellikle cezaevlerinde yaşanan ihlaller ile düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda birçok sorunun halen orta yerde durduğunu dile getirdi.

 

Raporun açıklanması öncesi hazırlanan basın metnini okuyan İHD Genel Başkan Yardımcısı Çelebi, yaşanan olumlu gelişmelerin ilk yansımasını bölgedeki insan hakları ihlallerindeki azalma olarak kendini gösterdiğini vurgulayarak, "2013 yılı ilk 6 aylık hak ihlalleri raporunda da görüleceği üzere, özellikle yaşam hakkına yönelik ihlaller başta olmak üzere bazı alanlarda ciddi düşüşler yaşanmıştır " dedi.



'Düşünce ve ifade özgürlüğü halen baskı altındadır'
Ülkeyi bir bütün olarak ilgilendiren demokratikleşmeye dönük adımların da henüz atılmamış olmasının kaygıları artırdığını ifade eden Çelebi şunları söyledi: "Bilinmeli ki, bu ülke halen 12 Eylül askeri darbesi yasalarıyla yönetilmektedir. 12 Eylül'den kalan bu yasalardan kaynaklı düşünce ve ifade özgürlüğü halen baskı altındadır. Bunun en açık kanıtı cezaevinde bulunan gazetecilerdir. Düşüncesini ifade etmek isteyene karşı her seferinde polis şiddetiyle karşı çıkılarak, talepler baskı altına alınmaktadır. İşkence ve kötü muamele konusunda üzülerek belirtmek isteriz ki, halen ilerleme sağlanamamıştır. Ülke genelinde doğa tahribatları devam etmekte, çok uluslu şirketlere peşkeş çekilen orman arazileriyle doğa bir bütün olarak yok edilmektedir. Yine ekonomik ve sosyal haklarla ilgili halen gelişmiş ülkeler standartlarının çok gerisinde olduğumuzu belirtmekte yarar var."


'Hasta mahpusların vebali ağırdır'
"Raporumuzda da açıkça görüleceği üzere birçok alanda ihlallerde düşüş yaşanmışsa da cezaevlerine yönelik hak ihlalleri bir türlü sona ermemektedir" diyen Çelebi, cezaevlerine yönelik ihlalleri şöyle sıraladı: "Cezaevlerinde ihlaller her geçen gün artmış, cezaevleri mahpuslar için adeta işkence merkezlerine dönüştürülmüştür. Sevk ve sürgünler, tecrit ve izolasyon, işkence ve kötü muamele, disiplin cezaları; çoğu haksız yere ceza çekmeye mahkum edilen mahpuslar için adeta ikinci bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak cezaevlerinde yaşanan en önemli sorun ise, her dönem gündeme getirmeye çalıştığımız sağlık hakkı ihlali ve hasta mahpusların içinde bulunduğu durumdur. Son elde ettiğimiz verilere göre, cezaevlerinde 400'ün üzerinde ağır hasta mahpus bulunmaktadır ve bunların önemli bir bölümü ölüm sınırındadır. Cezaevindeki hastalara ilişkin yapılan kanun değişikliğine rağmen hasta mahpusların durumunda bir değişiklik yaşanmamıştır. Tahliye edilen birkaç kişi dışında cezaevindeki hastalar Adli Tıp Kurumu'nun insafına terk edilmektedir. Böylelikle cezaevlerinden ölüm haberleri gelmeye devam etmektedir."



Bu coğrafyanın yıllar boyu büyük acılar yaşadığını, kan ve gözyaşının neredeyse bu halkın kaderi olarak görüldüğünü belirten Çelebi açıklamasını şöyle sürdürdü: Demokratikleşmenin önündeki engeller zaman kaybedilmeden kaldırılmalı, halkın üzerindeki baskılar durdurulmalıdır. Halen yürürlükte olan ve cunta dönemini anımsatan 12 Eylül Anayasası'nın mutlak suretle değiştirilmesi gerekmektedir. Bununla bağlantılı olarak, TMK kaldırılmalı, özel yargılama sistemlerinden vazgeçilmeli, yargıdaki ayırımcı uygulamalara son verilmelidir."


'İhlallerin düşmesini değil tamamen bitmesini istiyoruz'
Çelebi daha sonra, "Her ne kadar ihlallerde bir azalma yaşanmış olsa da, bu durum hak ihlallerinin sona erdiği anlamına gelmemektedir" şeklinde konuşan Çelebi, "Bizim talebimiz insan haklarına yönelik ihlallerin tamamen son bulmasıdır. Bunun için de yukarıda belirttiğimiz hususlar bir an önce hayata geçirilmelidir. Bunların gerçekleşmesi halinde ülkemiz büyük bir rahatlama yaşayacaktır ve halkın büyük bölümünün özlemi olan barış içerisinde, huzurlu refah bir ortam yakalanmış olacaktır. 2013 yılının ilk yarısını geride bırakırken, açıkladığımız bu ihlal rakamlarının son ihlal rakamları olmasını diliyor, barış ve huzur içerisinde, özgürlüklerin yaşandığı bir geleceğin yaşanmasını temenni ediyoruz" dedi.


Çelebinin konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 2013 yılının ilk 6 aylık sürecinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin rakamları basın mensuplarıyla paylaştı. (Osman İçli / Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir