"Darbeye darbe diyemeyenler katliama da katliam demiyorlar"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mısır'da yapılan darbe ile Demokrasinin kaidesinin katledildiğini belirterek, "Darbe yapılıyor ama bu darbeye 'bu darbedir' diyemiyorlar yetmiyor katliam yapılıyor bu katliama da 'bu katliamdır' denmiyor." dedi.
VAN- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen hibe destekleriyle yapılan tesislerin açılışını yapmak üzere Van'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığı tarafından verilen hibe destekleriyle yapılan tesislerin açılışının ardından, Van Sanayici ve İş Adamları Derneği (VASİAD), Van Ticaret Borsası (VATBO), Erciş Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (ERSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeğine katıldı.
Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada İslam coğrafyasında buruk bir Ramazan yaşandığını belirterek, Suriye'de, Mısır'da, Myanmar'da Müslümanların zulme uğradığını ve dünyanın birçok bölgesinde de çok açık saldırılara hedef olduğunu söyledi.
"Katliama "bu katliamdır" denmiyor"
Eker, Batı ülkelerinin en önemli değerlerinden birinin demokrasi olduğunu ve Kopenhag kriterlerinin birinci maddesinin de demokrasi olduğunu aktararak, "Yönetimin halk tarafından seçimle değiştirilmesi demokrasinin birinci kaidesidir. Mısır'da halkın yüzde 50 oyunu alan yönetim darbe ile yönetimden uzaklaştırılıyor. Darbe yapılıyor. Ama bu darbeye 'darbedir' diyemiyorlar. Yetmiyor, ülkenin halkı insanları öyle vandalizme başvurmadan, molotof atmadan, cam çerçeve indirmeden sadece meydanda oturuyor. Kahire'nin meydanında milyonlarca insan dua ediyor. Kuran okuyor. İbadet ediyor bu Ramazan gününde ve sadece oturuyor Ama bunların üzerine ateş açılıyor. Ve 200'ün üzerinde Müslüman, hiçbir şiddete başvurmayan, başkaldırıda bulunmayan kimseye zarar vermeyen Müslüman katlediliyor. Bu katle bu katliama 'bu katliamdır' denmiyor. 'Çatışma' deniyor. Bu çatışma değil çatışma başka bir şey Çatışmanın tarafları olur." diye konuştu.
"Bu mesele 30 yıllık değil 80 yıllık bir meseledir"
Çözüm sürecine de değinen Bakan Eker, "7 aydır, 30 yıldan beri hasret kaldığımız bir huzur ortamını yakaladık. Bu da birilerini rahatsız ediyor. Barışı istemeyenlerin olacağını, süreci sabote edebileceklerini de biliyorduk. Birtakım olaylar oldu. Ama biz onlara bakarak değil, milletin isteklerine bakarak kararlarımızı verdik. Bu mesele 30 yıllık bir mesele değil 80 yıllık bir meseleydi. Bunun 1920lerde başlayarak 1985'e kadar yaklaşık 60 yıllık süre içerisinde içten içe büyüyen ama kapalı duran kimsenin çok fazla fark etmediği belki. Sadece o acıyı yaşayanların hissettiği bir meseleydi. Biz çözüm sürecine 4 elle sarılmalıyız buna karşı gelebilecek. Buna zarar verebilecek. Herhangi bir girişim nerede varsa sesimizi yükseltebilmeliyiz. Bu diye bilmeliyiz yeter artık diyebilmeliyiz. 'Edi
Bese' diyebilmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan Van Milletvekili Gülşen Orhan da 20 yıl önce Bahçesaray'da Kürtçe, 'gelin çocuklarınızı aşı yaptırın' diyen hocanın minareden indirilerek devlet görevlileri tarafından dövüldüğü hatırlatarak, "Günümüzde ise Türkiye'den, Kürt şairlerin şiirlerinin hoparlörlerden okunduğu bir ülke konumuna geldik. İnsanların bunu görmesi gerekiyor" dedi.
Orhan, kimi kesimlerin burada Gezi Parkı olaylarına benzer bir girişimde bulunmaya çalışmasının ise kendisini kaygılandırdığını ifade etti.
Yemek sonrası bazı iş adamlarına plaket veren Bakan Eker, daha sonra teravih namazına geçti. Bakan Eker daha sonra sektörün önde gelenleriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. (Murat Dalgın-İLKHA)